Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μπαχρέιν: Άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους, 120 τραυματίες

ΦΩΤΟ REUTERS

Χάος και πανικός επικράτησαν στην πλατεία του Μαργαριταριού, στη Μανάμα του Μπαχρέιν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε κλίμα συγκίνησης και οργής, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κήδεψαν τους πέντε συμπολίτες τους που τραυματίστηκαν θανάσιμα στα επεισόδια της Πέμπτης. Και όταν μετά μετέβησαν στην πλατεία Μαργαριταριού, η αστυνομία τους υποδέχτηκε με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.
Διαδηλωτής τρέχει να απομακρυνθεί από την πλατεία Μαργαριταριού - ΦΩΤΟ REUTERS
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας (κατ’ άλλους η αστυνομία κατ’ άλλους η αστυνομία) άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 120 άτομα τραυματίστηκαν.
Πανικός στη Μανάμα από τα πυρά των αρχών ασφαλείας - ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια ώρα, ο πρίγκιπας της χώρας, Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

«Το Μπαχρέιν δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος», δήλωσε ο αλ Χαλίφα σε συνέντευξή του σε πολιτική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση της χώρας. «Δεν λέω ψέματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συμπολίτες μου και η περίοδος που διανύουμε είναι ευαίσθητη και απαιτεί να είμαστε όλοι υπεύθυνοι», υπογράμμισε.
Διαδηλωτές σε κατάσταση σοκ, ενώ τα ασθενοφόρα φτάνουν στην περιοχή - ΦΩΤΟ REUTERS
«Σέβομαι το Wefaq, όπως σέβομαι τους πάντες. Τώρα είναι ώρα να κάτσουμε και να συζητήσουμε, όχι να πολεμήσουμε. Πρέπει ο διάλογος να διεξαχθεί σε ηρεμία. Κανένα θέμα δεν θα αποκλειστεί από τον διάλογο».

Το Μπαχρέιν, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες, κυβερνάται από τον 18ο αιώνα από μία σουνιτική δυναστεία.

Στο μεταξύ, από το Λονδίνο έγινε επίσημα γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς το Μπαχρέιν, ώστε αυτό το βρετανικό υλικό να μη χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών. Η ίδια ακριβώς απόφαση ελήφθη και για το υλικό αυτής της κατηγορίας, που θα αποστελλόταν στο άμεσο μέλλον προς τη Λιβύη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε