Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπαχρέιν: Πλήρης απαγόρευση των διαδηλώσεων

Μπαχρέιν: Πλήρης απαγόρευση των διαδηλώσεων

Την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν οι αρχές στο Μπαχρέιν μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης, κατα τις οποίες έγιναν επεισόδια.

Σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το πρωί το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν, το BNA, ο υπουργός Εσωτερικών σεΐχης Ρασίντ μπιν Αμπντάλα αλ Χαλίφα ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και «της κοινής ειρήνης» στο μικρό βασίλειο του Κόλπου όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι σιίτες, αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, των οποίων ηγήθηκε το σιιτικό κόμμα αλ Ουέφακ, σημαδεύτηκαν από πράξεις βίας και «ενέργειες δολιοφθοράς» και ότι οι διαδηλωτές «κάλεσαν σε ανατροπή της εξουσίας».

«Έπειτα από όλες αυτές τις παραβιάσεις που απειλούν την κοινή ειρήνη (. . .) και τη σταθερότητα, αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις δεν θα λαμβάνουν πλέον άδεια ως την αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι αρχές είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια για την πραγματοποίηση μιας κινητοποίησης του αλ Ουέφακ την Κυριακή κοντά στο σιιτικό χωριό αλ Ακρ, στα προάστια της πρωτεύουσας Μανάμα, όπου λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την αντιπολίτευση μια «πολιορκία» από τις αρχές, μετά την βομβιστική επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν αστυνομικό την 18η Οκτωβρίου.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης κατόπιν είχε οργανώσει, με τη συμφωνία των αρχών, μια συγκέντρωση κοντά στο χωριό, στην διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα αξιώνοντας περισσότερα δικαιώματα, αλλά και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και «κάτω ο Χάμαντ»–αναφερόμενοι στον βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Οι διαδηλώσεις είχαν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την αστυνομία να κάνει χρήση το απόγευμα της Παρασκευής δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσει τους συμμετέχοντες, κυρίως σιίτες.

Το Μπαχρέιν–μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου–συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από τις αρχές του 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Οι αρχές είχαν κηρύξει πέρυσι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πάνω από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης στο Μπαχρέιν. Το υπουργείο Εσωτερικών στη Μανάμα κάνει λόγο για 700 τραυματίες, περιλαμβανομένων και των αστυνομικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε