Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μπαχρέιν: Σοβαρά επεισόδια μετά την κηδεία 15χρονου

Μπαχρέιν: Σοβαρά επεισόδια μετά την κηδεία 15χρονου

Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον εκατοντάδων σιιτών νεαρών που διαδήλωσαν μετά την κηδεία ενός 15χρονου που σκοτώθηκε το Σάββατο στη διάρκεια κινητοποιήσεων.

Συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών σημειώνονται σχεδόν καθημερινά κυρίως στις περιοχές όπου ζουν κυρίως σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία του βασιλείου αυτού που κυβερνάται επί δεκαετίες από μία σουνιτική δυναστεία, μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Μάρτιο.

“Μετά την κηδεία πολλοί παριστάμενοι άρχισαν να διαμαρτύρονται και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Συνεχιζόταν για ώρες”, δήλωσε ένας κάτοικος του σιιτικού χωριού Σίτρα, νότια της Μανάμα, στο Ρόιτερς.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτης τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου, ανέφεραν ακτιβιστές σε μηνύματά τους μέσω twitter.

Νωρίτερα η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι ο 15χρονος Σάγιεντ Χάσιμ Σαΐντ, που πέθανε χθες, δέχθηκε σχεδόν εξ επαφής ένα κάνιστρο δακρυγόνου που εκτόξευσε ένα μέλος μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που επενέβαινε στην περιοχή για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

    Αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν ότι το σώμα του νεαρού έφερε εκτεταμμένα εγκαύματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από το κάνιστρο του δακρυγόνου.

    “Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ο νεκρός ανήκε σε μία ομάδα ανθρώπων που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας με βόμβες μολότοφ”, μετέδωσε το πρακτορείο BNA επικαλούμενο αξιωματούχους της αστυνομίας.

    Η ιατροδικαστική εξέταση ανέφερε ότι ο νεαρός έφερε ένα τραύμα στο λαιμό το οποίο ενδέχεται να ήταν μοιραίο και ότι τα αίτια του θανάτου του θα ερευνηθούν.

    Νεαροί σιίτες που φώναζαν συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν συγκρούστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο με την αστυνομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον τους σε μία προσπάθεια να τους αποτρέψουν από το να κλείσουν τους δρόμους.

    Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 40 και πλέον άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 14η Φεβρουαρίου ως σήμερα στις διαδηλώσεις με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως σιίτες, αξιώνουν μεταρρυθμίσεις και δικαιώματα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε