Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπαχρέιν: Ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή που κάνει απεργία πείνας για 2 μήνες

Μπαχρέιν: Ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή που κάνει απεργία πείνας για 2 μήνες

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Μπαχρέιν για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα.

 O ακτιβιστή που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κάνει απεργία πείνας εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πραγματοποιήθηκαν δύο μαζικές διαδηλώσεις, η μία σε συνοικία της Μανάμα και η άλλη στο χωριό Αάλι.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ προειδοποίησε “τους ηγέτες των παγκόσμιων δυνάμεων” ότι ο ακτιβιστής “βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση” και ότι ο κόσμος “έχει ευθύνη να επέμβει για να σώσει τη ζωή του που βρίσκεται σε κίνδυνο”.

Ο Χαουάτζα είναι ένας από τους 14 άνδρες που έχουν φυλακιστεί επειδή ηγήθηκαν της αντικυβερνητικής εξέγερσης που σημειώθηκε πέρυσι στο Μπαχρέιν και η οποία κατεστάλη βίαια με τη βοήθεια στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια, και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της έφεσης που έχει υποβάλει.

Ξεκίνησε απεργία πείνας τη νύχτα της 8ης προς την 9η Φεβρουαρίου.

Χθες, Πέμπτη βράδυ συνελήφθη η κόρη του, Ζαϊμπάν αλ Χαουάτζα, την ώρα που διαδήλωνε μπροστά από το νοσοκομείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου νοσηλεύεται ο πατέρας της και αποφάσισε να ξεκινήσει και εκείνη απεργία πείνας, αναφέρει το Ουέφακ.

Την Τρίτη η οργάνωση Front Line Defenders, με έδρα το Δουβλίνο, μέλος της οποίας είναι ο Χαουάτζα, ανακοίνωσε ότι ο ακτιβιστής έχει χάσει το 25% της σωματικής του μάζας και κινδυνεύει η ζωή του.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Μπαχρέιν απάντησαν την Τετάρτη ότι ο Χαουάτζα, ο οποίος είναι επίσης υπήκοος Δανίας, έχει χάσει 10 κιλά και ότι εξακολουθεί να δέχεται υγρά εμπλουτισμένα με γλυκόζη.

Ένα χρόνο μετά την καταστολή της εξέγερσης τους οι σιίτες έχουν αναβιώσει το κίνημα διαμαρτυρίας ζητώντας την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν.

Το Μπαχρέιν, ένα βασίλειο στο οποίο πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, έδρα του Πέμπτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατέστειλε βίαια τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις –οι οποίες είχαν αρχίσει το Φεβρουάριο του 2011– με τη βοήθεια άλλων μοναρχιών του Κόλπου.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο. Τον Νοέμβριο μία επιτροπή έρευνας που συνέστησε η μοναρχία έκρινε ότι έγινε χρήση “υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας”.

Στη χώρα θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Απριλίου το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε