Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μπέππε Γκρίλλο ο νέος πολιτικός μπελάς του Καβαλιέρε

Μπέππε Γκρίλλο ο νέος πολιτικός μπελάς του Καβαλιέρε

Ο Γκρίλλο, εξήντα δυο ετών, σατυρικός ηθοποιός και θεατρικός κειμενογράφος, τα τελευταία τρία χρόνια, άσκησε οξεία κριτική σε βάρος του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Ο ηθοποιός Μπέππε Γκρίλλο έκανε γνωστό ότι οι λίστες του κινήματος του, με την ονομασία «Κινήματα των Πέντε Αστέρων», πρόκειται να πάρουν μέρος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν, τόσο τον επόμενο Οκτώβριο, όσο και το 2013», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκρίλλο, εξήντα δυο ετών, σατυρικός ηθοποιός και θεατρικός κειμενογράφος, τα τελευταία τρία χρόνια, άσκησε οξεία κριτική σε βάρος του ιταλικού πολιτικού συστήματος. Χρησιμοποίησε το προσωπικό του blog και θεατρικές παραστάσεις και μονολόγους που παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες θεατές.

Μια από τις πιο γνωστές «μάχες» του είναι η προσπάθεια να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης που ανήκουν στους ιταλικούς δήμους, αλλά και η μείωση του πάγιου κόστους διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών.  Κατακρίνει τόσο την κεντροδεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλοσκόνι, όσο και την κεντροαριστερά, που σύμφωνα με τους αναλυτές, θα έπρεπε να βρίσκεται πιο κοντά στις κύριες θέσεις και απόψεις του.

Η παρουσία των «ψηφοδελτίων Γκρίλλο», στις περιφερειακές εκλογές τις περασμένης Άνοιξης (που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 3% των προτιμήσεων) σε κρίσιμες αναμετρήσεις όπως εκείνη της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο, ευνόησαν, τελικά, την συντηρητική παράταξη.

Ο Γκρίλλο, με τις τελευταίες του δηλώσεις, έλαβε, για πρώτη φορά, σαφείς αποστάσεις από τον πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών». «Ο Ντι Πιέτρο στήριξε τις κινητοποιήσεις των πολιτών, αλλά μετέχει σε ένα κόμμα και σε μια συμμαχία, που κατά την γνώμη μας έχουν μπει μέσα σε σαρκοφάγο. Πρόκειται για νεκρά πράγματα», δήλωσε ο ιταλός ηθοποιός.

Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους κύριους εκφραστές της «αντιπολιτικής», σε μια περίοδο κατά την οποία η πλειοψηφία των ιταλών δηλώνει απογοητευμένη, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση. Οι σχολιαστές, τονίζουν, όμως, ότι η προοδευτική παράταξη θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν επιθυμεί να προσπαθήσει να υπογράψει μια στρατηγική συμφωνία με τον Γκρίλλο και το κίνημά του, ώστε να έχει περισσότερες ελπίδες να επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά το γενικότερο πολιτικό μέλλον της χώρας, πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή ψήφο της ιταλικής βουλής, επί της πρότασης μομφής κατά του υφυπουργού δικαιοσύνης Τζάκομο Καλιέντο. Ο Καλιέντο, ως γνωστόν, κατηγορείται για συμμετοχή στην μυστική οργάνωση «Π3» που φέρεται να στόχευε στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου.

Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και η «Ιταλία των Αξιών, έχουν ζητήσει την παραίτησή του και θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής. Όλοι περιμένουν να δουν, τώρα, ποία στάση θα τηρήσουν οι τριάντα τρεις κεντροδεξιοί βουλευτές που πρόσκεινται στον πρόεδρο της βουλής Τζανφράνκο Φίνι.

Αν ,όπως προβλέπει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, επιλέξουν, τελικά, την λύση της αποχής, ο Καλιέντο θα μπορέσει να παραμείνει στην θέση του και ο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει την πρωθυπουργική του θητεία , έστω και με μια οριακή, αβέβαιη, πλειοψηφία. Διαφορετικά, ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα πριν το τέλος του χρόνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε