Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπλακ άουτ στo Μπρισμπέιν – Συνεχίζεται το “χερσαίο τσουνάμι”

REUTERS
Έσβησαν τα φώτα εξαιτίας των φονικών πλημμυρών στο Μπρισμπέιν. Το 10% της πόλης είναι ήδη πλημμυρισμένο. Στους 12 οι νεκροί. Φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί πολύ.
Το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε για λόγους ασφαλείας στα κτήρια του Μπρισμπέιν,καθώς η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεται στη δίνη των χειρότερων πλημμυρών που βίωσε ποτέ,ενώ χιλιάδες κάτοικοι την εγκατέλειψαν μετακινούμενοι σε υψηλότερα εδάφη.

Τα νερά κατακλύζουν την πρωτεύουσα της πολιτείας του Κουίνσλαντ, καθώς έχουν ήδη πλημμυρίσει πάνω από 9.000 κτήρια,το 10% των συνολικών ακινήτων της πόλης.

 
 Δύο ακόμη σοροί εντοπίστηκαν σήμερα από την αστυνομία αυξάνοντας σε τουλάχιστον 12 τον αριθμό των νεκρών από τις σφοδρές πλημμύρες που σαρώνουν τις πόλεις του Μπρισμπέιν.

Τη Δευτέρα χείμαρροι νερού έπληξαν τους δρόμους αρκετών κοινοτήτων δυτικά του Μπρισμπέιν. Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα νεκρούς αλλά η πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης στο Κουίνσλαντ, Άννα Μπλάι, προειδοποίησε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες διάσωσης.

 Ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται ήδη σε 90, τόνισε.  “Η αστυνομία εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για την τύχη 15 ακόμη ανθρώπων”, είπε η πολιτειακή πρωθυπουργός.

Συνολικά, με τα δύο νέα θύματα οι πλημμύρες που πλήττουν την Αυστραλία από τα μέσα Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει το θάνατο 23 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές.

Το “χερσαίο τσουνάμι” όπως χαρακτηρίζεται αποτελεί μια κινούμενη καταστροφή εδώ και ένα μήνα, καθώς τα 2/3 της πολιτείας,μια έκταση μεγαλύτερη από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί έχουν καλυφθεί από νερό.

Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ) και η απολεσθείσα παραγωγή στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε