Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μπόνους” για οικολογικό αυτοκίνητο τάζει η γαλλική κυβέρνηση την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – ΦΩΤΟ

“Μπόνους” για οικολογικό αυτοκίνητο τάζει η γαλλική κυβέρνηση την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – ΦΩΤΟ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroën διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του ομίλου στο Παρίσι, όπου οι υπάλληλοι του εργοστασίου του Ολνέ-σου-Μπουά ενώθηκαν με αυτούς της Ρεν οι οποίοι θα πληγούν επίσης από τις 8.000 απολύσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση.

“Όχι στο κλείσιμο του Ολνέ”, έγραφε ένα τεράστιο πανό που είχαν κρεμάσει στη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου οι διαδηλωτές που, μέσα στην οχλοβοή, φώναζαν ρυθμικά “Βαρέν δολοφόνε!”, αναφερόμενοι στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Φιλίπ Βαρέν.

Περίπου 100 εργάτες έφτασαν στο Παρίσι οδικώς από τη Ρεν. Στο εργοστάσιο της Ρεν θα καταργηθούν οι 1.400 από τις 5.600 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της αυτοκινητοβιομηχανίας για απόλυση 8.000 εργαζομένων. Με αυτούς ενώθηκαν εκατοντάδες συνάδελφοί τους του Ολνέ, που σήμερα απασχολεί 3.000 άτομα και όπου η παραγωγή θα σταματήσει το 2014.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι ψήφισαν ομόφωνα να οριστεί ένας ορκωτός λογιστής για να ελέγξει την κατάσταση, καθώς η διοίκηση της βιομηχανίας, για να δικαιολογήσει τις απολύσεις, υποστηρίζει ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, οι απώλειές της στην περίοδο αυτή ανήλθαν στα 819 εκατομμύρια ευρώ, ήταν δηλαδή υψηλότερες απ’ όσο προέβλεπε ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατέγραψε κέρδη 806 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει την οικονομική στήριξη που παρέχει για την κατασκευή “καθαρών” αυτοκινήτων στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας προς την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας που διανύει περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου η κυβέρνηση προβλέπει τη χορήγηση ενός “οικολογικού μπόνους” ύψους 5.000-7.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 2.000-4.000 ευρώ για τα υβριδικά.

Στην παρουσίαση του σχεδίου αυτού στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ζητηθεί επίσης από την κυβέρνηση να εξετάσει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ανοίγει τις πύλες της Ευρώπης στα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά, κορεατικά αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολάντ: Απαράδεκτες οι απολύσεις 8.000 εργαζομένων στην Peugeot – Citroen 

“Αντιμέτωπος” με τις απολύσεις στην Peugeot ο Ολάντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε