Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπους: «Το Ισραήλ ήθελε να βομβαρδίσω τη Συρία»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι αποκαλύψεις για την προεδρία του Τζορτζ Μπους συνεχίζονται καθώς κυκλοφόρησε το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις του Ισραήλ, που το 2007 ζητούσε τον βομβαρδισμό μίας περιοχής στη Συρία, όπου υποψίες ότι βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Αποφασιστικές Στιγμές», ο Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, του ζήτησε στις αρχές του 2007, να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις στην περιοχή Νταϊρ Αλζούρ, όπου οι Ισραηλινοί υποψιάζονταν ότι φυλασσόταν ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

«Τζορτζ, σου ζητώ να βομβαρδίσεις αυτή την εγκατάσταση», ανέφερε ο Εχούντ Ολμερτ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ευχαριστώ που εγείρετε το πρόβλημα», απάντησε ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, «δώστε μου το χρόνο για να πάρω τις απαραίτητες πληροφορίες και θα σας απαντήσω».

Τότε, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μπους, είχε διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς για τις πιθανές επιλογές: είτε μία αεροπορική επιδρομή, είτε μία επιχείρηση μυστικών πρακτόρων. Ως προς την προοπτική της εναέριας επιδρομής, όπως αναφέρει ο Μπους στα απομνημονεύματά του, «θα μπορούσε να καταστραφεί ο στόχος, αλλά θα βομβαρδιζόταν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς καμία προειδοποίηση και ακόμα κι αν αιτιολογείτο μία τέτοια ενέργεια, θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις». Ως προς την προοπτική αποστολής μυστικών πρακτόρων, ο Τζορτζ Μπους γράφει ότι αποκλείστηκε, διότι θεωρήθηκε υπερβολικά επικίνδυνη.

Έτσι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις στη Συρία. Ωστόσο ακόμα και ο τότε επικεφαλής της CIA, Μάικλ Χάιντεν, εξέφρασε αμφιβολίες για το βάσιμο των πληροφοριών για πυρηνικές φιλοδοξίες της Συρίας.

«Δεν μπορώ να δικαιολογήσω μία επίθεση ενάντια σε κυρίαρχο έθνος εάν οι δικές μου υπηρεσίες πληροφοριών δεν επιβεβαιώσουν ότι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση αναπτύσσεται κρυφά κάποιο στρατιωτικό πρόγραμμα», απάντησε ο Τζορτζ Μπους στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, θα έλεγα ότι η στρατηγική σας είναι πολύ ενοχλητική για μένα», απάντησε ο Εχουντ Ολμερτ.

Κατά τον Τζορτζ Μπους, ο Εχούντ Ολμερτ ουδέποτε ζήτησε το πράσινο φως για να καταστρέψει τη συριακή εγκατάσταση. «Και εγώ ουδέποτε έδωσα πράσινο φως», διαβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε