Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μπραχίμι: “Σχεδόν αδύνατες οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Συρία”

Μπραχίμι: “Σχεδόν αδύνατες οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Συρία”
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης είναι “σχεδόν αδύνατες”, δηλώνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στη χώρα Λακντάρ Μπραχίμι

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία είναι “σχεδόν αδύνατες” και δεν γίνονται αρκετά για να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα ο αντικαταστάτης του Κόφι Αναν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι.
 
“Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι-πόσο σχεδόν αδύνατον. Δεν μπορώ να πω αδύνατον-σχεδόν αδύνατον”, είπε ο Μπραχίμι, αλγερινός διπλωμάτης στο BBC.
 
“Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος”.
 
Ο Μπραχίμι αντικατέστησε τον Κόφι Αναν ως κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου. Ο Άναν υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του σύρου προέδρου Άσαντ που διαρκεί 17 μήνες.
 
Ο Μπραχίμι είπε ότι “φοβάται το βάρος της ευθύνης” που πέφτει στους ώμους του και ότι γνωρίζει ότι δεν γίνονται αρκετά για να τερματιστεί η βία δια της διπλωματικής οδού.
 
“Ο κόσμος ήδη λέει ‘ανθρωποι πεθαίνουν και τι κάνετε (γι αυτό;). Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος”, είπε στο BBC σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην αγγλική γλώσσα.
 
Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι αισθάνεται ότι “στέκεται μπροστά σε έναν τοίχο” αναζητώντας ρωγμές που μπορεί να οδηγήσουν σε λύση. “Αναλαμβάνω αυτή τη δουλειά έχοντας τα μάτια μου ανοιχτά και χωρίς αυταπάτες”, τόνισε.
 
18 από αεροπορικές επιθέσεις κοντά στο Χαλέπ – Νέα σφαγή κοντά στην Δαμασκό καταγγέλλουν ακτιβιστές

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή αλ Μπαμπν, στα βόρεια της επαρχίας Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα θύματα είναι δέκα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία Ραμί Αμπντελ Ραχμάν. Τα θύματα σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επίθεση εναντίον του κτιρίου όπου είχαν βρει καταφύγιο.
Ταυτόχρονα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέπραξαν νέα σφαγή, ενώ φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες στοιβαγμένα πτώματα, καλυμένα με αίματα στα προάστια της Δαμασκού.
Οι ίδιοι είπαν ότι κάποιοι σκοτώθηκαν από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων στο προάστιο Χάζα.
Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από την ανακοίνωση των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού, μιας οργάνωσης ακτιβιστών που καταγράφει τη βία στη Συρία, ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έφθασε τον Αύγουστο τους 5.000. Αυτός ήταν και ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον αντικαταστάτη του Κόφι Αναν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, όπως είχε κάνει και με τον προκάτοχό του.
“Τον ακούμε και εκείνος θα ακούσει εμάς”, είπε σε συνέντευξή του στην φιλο-συριακή τηλεόραση του Λιβάνου ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι.
“Προσπαθήσαμε με τον κ.Κόφι Άναν…οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία της πρωτοβουλίας του δεν ήταν συριακοί. Ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη ομοφωνίας σε διεθνές επίπεδο”, είπε ο ίδιος.
Ο Μπραχίμι πρόκειται να επισκεφθεί την Δαμασκό και το Κάιρο αυτό τον μήνα για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιράν προς ΗΠΑ: “Μην επιτεθείτε στη Συρία.Θα αντιδράσουμε” – Κόσμος

Νέα σφαγή στο Χαλέπι: Βομβάρδισαν άμαχους που περιμέναν να αγοράσουν ψωμί – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε