weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μπρέιβικ: «Έπαιζα World of Warcraft και προετοίμαζα την σφαγή»

Μπρέιβικ: «Έπαιζα World of Warcraft και προετοίμαζα την σφαγή» | Newsit.gr

Κατέθεσε ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος παίζοντας ον-λάιν παιγνίδια όπως το World of Warcraft, στην διάρκεια της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασής του από τον εισαγγελέα για τα οικονομικά του το 2006, περιλαμβανομένων των αποτυχημένων επενδύσεών του, αλλά και για το ότι φέρεται να ήταν μέλος των Ελευθεροτεκτόνων.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο Μπράιβικ απέφυγε να κάνει το ναζιστικού τύπου χαιρετισμό που έκανε κάθε μέρα μετά την έναρξη της δίκης του.

Οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους επιζώντες των επιθέσεων για τις οποίες κατηγορείται είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για το χαιρετισμό αυτό.

Ο καθ’ ομολογία του δράστης του μακελειού με 77 θύματα την περασμένη χρονιά κατέθεσε ότι «προετοιμαζόταν» διανοητικά και «ψυχολογικά» από το 2006 για τις επιθέσεις, παίζοντας ηλεκτρονικά παιγνίδια, και ότι αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτό, παίζοντας αδιάκοπα — 17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2010-2011. Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια «επιχείρηση αυτοκτονίας», και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

«Εκτίμησα ότι η πιθανότητα να επιζούσα από την επίθεση στη συνοικία της κυβέρνησης ήταν μικρότερη από 5%», είπε. «Ασκήθηκα στο πώς θα ξέφευγα από μια τέτοια κατάσταση. Ήταν μια προσομοίωση».

«Δεν μου αρέσουν πραγματικά αυτά τα παιγνίδια, αλλά είναι καλά εάν θέλεις να κάνεις προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους», είπε ο Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους στην επίθεση με ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετήσει βόμβα και κατόπιν 69, στην πλειοψηφία τους έφηβους, στο νησί Ούτεγια, στην θερινή κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Είπε επίσης χαμογελώντας ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare, και ότι όταν αγόρασε τα όπλα του τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία. «Το ημιαυτόματο [τουφέκι] το είχα ονομάσει Γκούνκνιρ, από το μαγικό ακόντιο του θεού Ούντεν που πάντα επιστρέφει αφού το πετάς, ενώ το [ημιαυτόματο πιστόλι] Γκλοκ το είχα ονομάσει Μιέλνερ, από το σφυρί του Θορ, του θεού του πολέμου», είπε ο Μπράιβικ, προσθέτοντας ότι χάραξε τα ονόματα στα όπλα χρησιμοποιώντας ρούνους.

Αν και ο Μπράιβικ έχει δηλώσει αθώος παραδέχεται ότι διέπραξε τις δολοφονίες, χαρακτηρίζοντας τα θύματά του «προδότες» διότι υποστήριξαν την μετανάστευση και τον πολυπολιτισμό, απειλώντας την εθνική καθαρότητα των Νορβηγών.

Όσο έπαιζε τα παιγνίδια, ο Μπράιβικ είπε ότι είχε αποσυρθεί από την κοινωνία και τους φίλους του, εξηγώντας ότι δεν θεωρούσε προτεραιότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η μητέρα του είχε ανησυχήσει, ανέφερε, αλλά «φυσικά δεν μπορούσα να της πω ότι πήρα άδεια διότι σχεδίαζα να ανατιναχτώ σε πέντε χρόνια».

Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, «έπαιζα 16 ώρες την ημέρα και κοιμόμουν, έπαιζα και κοιμόμουν. . . Ήταν το όνειρο που είχα, και ήθελα να το κάνω».

Ο Τόμας Χίλαντ Έρικσεν, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι τα παιγνίδια που έπαιζε ο Μπράιβικ ενδέχεται να τον έθεσαν σε μια κατάσταση αυταπάτης και παραισθήσεων.

«Πιθανώς όταν πήγε στο Ούτογια ακόμα σε κάποιο επίπεδο πίστευε ότι έπαιζε ακόμα ένα παιγνίδι στον υπολογιστή», όχι ότι «πυροβολούσε ανθρώπους στην πραγματική ζωή», εκτίμησε ο Έρικσεν. «Δεν μοιάζει να τα καταφέρνει πολύ καλά στο να διαχωρίζει την εικονική πραγματικότητα του Warcraft από την πραγματική ζωή».

Ο Μπράιβικ έχει πει ότι εάν κριθεί παράφρων, αυτό θα είναι «χειρότερο από το θάνατο». Η μία ομάδα ψυχολόγων που διόρισε το δικαστήριο τον είχε κρίνει ψυχωτικό, ενώ μια δεύτερη τον έκρινε λογικό. Χθες, ο κατηγορούμενος είπε ότι πρέπει είτε να «εκτελεστεί» ή να «αθωωθεί», χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο να φυλακιστεί «αξιολύπητο».

Ακόμη, ο Μπράιβικ αποκάλυψε πως αρχικά σχεδίαζε τρεις βομβιστικές επιθέσεις και στη συνέχεια μια μάχη με τη χρήση πυροβόλων όπλων. «Το σχέδιο ήταν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα και μετά πιστολίδι», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άκουσε τον δικηγόρο του και έκοψε το ναζιστικό χαιρετισμό

Απελάθηκε από τη Νορβηγία φανατική θαυμάστρια του Μπρέιβικ – Κόσμος

Μπρέϊβικ: Περιμένω κι άλλα χτυπήματα ανα πάσα στιγμή – Κόσμος

«Δε λέω τίποτα για να μη γίνουν συλλήψεις » του Μπρέιβικ για τους… «Ναϊτες» – Κόσμος

Μπρέιβικ: «Θα το ξανάκανα» – Κόσμος


#TAGS MM