Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μπροστά ο Ολάντ για τη γαλλική προεδρία

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, διεύρυνε το προβάδισμά του απέναντι στο σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με αυτήν, που ήδη έχει αναρτηθεί στο ιντερνετ,  στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2012, ο κ. Ολάντ θα πάρει 39% των ψήφων (+8% συγκριτικά με ένα 20ήμερο πριν), την ώρα που ο Σαρκοζί θα πάρει 24% των ψήφων (+3%).

Η δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο LH2 και είναι ανηρτημένη στο Yahoo, δείχνει ότι η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίνα Λεπέν, με ένα ποσοστό 14% των ψήφων, πιθανότατα δεν θα καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο των εκλογών.

Στον καθοριστικό β’ γύρο που μετέχουν μόνον δύο υποψήφιοι, ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Ολάντ.

Ο επίπονος αγώνας για το ‘χρίσμα’, των Σοσιαλιστών, φαίνεται να ευνόησε σημαντικά τη λαϊκή στήριξη προς τον Ολάντ, ιδίως στις ηλικίες 18-34, αναφέρεται ακόμα στην ίδια δημοσκόπηση, που κατατείνει στο ότι “η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία, σήμερα, είναι η Αριστερά”.

Στη γέννηση του τέταρτου παιδιού του και στον τερματισμό του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, αποδίδεται η μικρή άνοδος της δημοφιλίας του Σαρκοζί. Επωφελείται, επίσης, από την απόσυρση του κεντρώου Μπορλό, γεγονός που καθιστά τον νυν Πρόεδρο “τον φυσικό υποψήφιο του κεντρο-δεξιού πολιτικού χώρου”.

Εκτιμάται, κατόπιν τούτων, ότι η επίσημη ανακοίνωση της απόφασή του Σαρκοζί για διεκδίκηση της επανεκλογής του μπορεί να καθυστερήσει και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος ο Ολάντ, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 28% ότι θα προτιμούσαν να ορίσει πρωθυπουργό την Μαρτίν Ομπρί, ενώ 18% απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να επιλέξει τον Αρνό Μοντμπούρ, ένα στέλεχος των Σοσιαλιστών, που εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση.

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά, την Παρασκευή και το Σάββατο, με τη συμμετοχή 953 αντιπροσωπευτικών εκλογέων από όλη τη Γαλλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε