Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μυστήριο με το πλοίο που πηγαινοέρχεται στη Μεσόγειο και φέρεται να μεταφέρει όπλα στη Συρία

Μυστήριο με το πλοίο που πηγαινοέρχεται στη Μεσόγειο και φέρεται να μεταφέρει όπλα στη Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο κατέπλευσε στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) σήμερα, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι μεταφέρει όπλα. Στο μεταξύ όλα δείχνουν πως πρόκειται για το ίδιο πλοίο που εθάθη το βράδυ της Κυριακής ανοιχτά της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα πλοίο με σημαία Βερμούδας που θεωρείται ύποπτο ότι μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά και πιστεύεται ότι κατευθύνεται προς τη Συρία, κατέπλευσε στο λιμάνι του Ισκεντερούν, αφού έλαβε ειδοποίηση από τα Ηνωμένα Εθνη να αλλάξει ρότα.

Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το πρακτορείο Ντογάν ανέφερε ότι το πλοίο Atlantic Cruiser έδεσε στο λιμάνι στις 11:15, τοπική ώρα.

Η Γερμανία ερευνούσε από την περασμένη εβδομάδα την υπόθεση ενός πλοίου με το ίδιο όνομα, γερμανικής ιδιοκτησίας, το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μετέφερε ιρανικό οπλισμό, παραβιάζοντας το εμπάργκο. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα αν οι σημερινές πληροφορίες αφορούν το ίδιο πλοίο.

Την Δευτέρα η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία W. Bockstiegel, στην οποία ανήκει το Atlantic Cruiser, είχε διατάξει το πλήρωμα να θέσει ξανά σε λειτουργία το σύστημα εντοπισμού του πλοίου, που το είχαν κλείσει οι ναυτικοί υποστηρίζοντας ότι φοβούνταν πως θα δεχτούν επίθεση. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για την ύπαρξη όπλων πάνω στο πλοίο, το οποίο είχε προορισμό τη Συρία.

Από την πλευρά της, η ουκρανική εταιρεία White Whale Shipping που είχε μισθώσει το πλοίο, διέψευσε ότι μεταφέρει όπλα, κάτι που θα παραβίαζε το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Συρία που έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το πλοίο φόρτωσε στο Τζιμπουτί και την Παρασκευή άλλαξε πορεία, κατευθυνόμενο προς το Ισκεντερούν της Τουρκίας, επειδή κινδύνευε να αποκαλυφθεί το φορτίο του. Ο αρχικός προορισμός του ήταν το λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας, αλλά δεν προσέγγισε ποτέ εκεί.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πλοίο φόρτωσε στο Μουμπάι της Ινδίας και θα παρέδιδε το φορτίο του στη Συρία, την Τουρκία και το Μαυροβούνιο. Μέρος του φορτίου ξεφορτώθηκε στο Τζιμπουτί αλλά δεν παρέλαβε τίποτα από τη χώρα αυτή. Μέλη του πληρώματος επιθεώρησαν ένα τμήμα του φορτίου αλλά βρήκαν μόνο καλωδιοτύμπανα και λυχνίες.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το φορτίο του πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διέταξαν το “ύποπτο” πλοίο που εθεάθη ανοιχτά της Κύπρου να αλλάξει πορεία

Πλοίο ανοιχτά της Αμμοχώστου φέρεται να μεταφέρει πυρομαχικά στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε