Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ναι από την Γερμανική Βουλή στην Ελληνική βοήθεια – Δραματική ομιλία Σόιμπλε

REUTERS
Βασική προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας είναι, σύμφωνα με το έγγραφο, η συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ.  Πράσινο φως από την Μπούντεσταγκ (Οµοσπονδιακή Βουλή).

Η γερμανική βουλή ενέκρινε στις 11:30 ώρα Ελλάδας με άνετη πλειοψηφία ψήφισμα των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU CSU FDP για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή. “Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή”, τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου. Χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών με βαρύτατες συνέπειες και παγκόσμια ρίσκα λόγω μετάδοσης της κρίσης.

 
 
Ο κ. Σόιμπλε δεν ανέφερε το εύρος που θα έχει το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης. Τόνισε όμως ότι προϋπόθεση” είναι η ανάληψη πρόσθετων προσπαθειών από την ίδια την Ελλάδα καθώς και συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Πρέπει να υπάρξει μια “δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους και το χρηματοπιστωτικό τομέα” είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν απλά να μετακυλύουν τις δικές τους ζημιές στην πλάτη των φορολογουμένων. “Εάν κερδίσουμε χρόνο με ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση του προβλήματος είναι αναπότρεπτη”, είπε ο κ. Σόιμπλε.
 
 
Ο Γερμανός υπ.Οικονομικών δήλωσε ότι σέβεται τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Οι επιφυλάξεις αυτές πρέπει να ληφθούν “σοβαρά υπόψη”, είπε ο κ. Σόιμπλε. Μία κοινή επιτροπή εργασίας αναζητά ένα στενό διάδρομο ανάμεσα στην ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και την αποτροπή των αρνητικών αντιδράσεων στις χρηματαγορές που φοβάται η ΕΚΤ, είπε ο κ. Σόιμπλε. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ανταλλαγής ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας που θα δώσουν μια ανάσα επτά ετών για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών είπε ο κ. Σόιμπλε. Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει “εξαιρετικές προσπάθειες” εξυγίανσης, αλλά απαιτούνται ,όπως είπε, περισσότερα και κυρίως επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
 

Κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας” και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι “σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς”.

Ο κ. Σταϊνμάιερ επέκρινε την κ. Μέρκελ για “διγλωσσία” στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση “προκαταλήψεων” εις βάρος των Νοτιοευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην κρίση της Ελλάδας θα τηρήσει “υπεύθυνη” στάση, αλλά πρόσθεσε ότι “υπευθυνότητα υπάρχει μόνον με διαφάνεια”.

    Κατά τον κ. Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για “κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών” που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη “να επωμίζεται το βάρος ένας” (σσ, ο φορολογούμενος) και να κερδίζουν πολλοί. Όπως είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και τη θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε το κόμμα των Πρασίνων. Θα πρέπει να είναι σε όλους τους πιστωτές σαφές ότι επωμίζονται ένα ρίσκο, τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Φριτς Κουν από το βήμα του Μπούντεσταγκ.

Ο κ. Κουν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν. Μία αποτυχία της διάσωσης της Ελλάδας θα είχε ως συνέπεια πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία, είπε ο «πράσινος» πολιτικός.

Αυστρία: “Τέλος η βοήθεια στην Ελλάδα αν σταματήσει και το ΔΝΤ”

Οι Γερμανοί “ξανάρχονται” με πακέτο βοήθειας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε