Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ναι στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου από την Φινλανδία

Ναι στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου από την Φινλανδία

Αβίαστα είπε το ναι το κοινοβούλιο της Φινλανδίας και ενέκρινε σήμερα τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Η κύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη διεύρυνση του EFSF πέρασε με ψήφους 103 υπέρ και 66 κατά ενώ 30 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές των έξι κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, ενώ αυτοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή του κόμματος του Κέντρου και του κόμματος των Φινλανδών (πρώην Αληθινοί Φινλανδοί) ψήφισαν κατά.

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΤΧΣ, το ταμείο που δημιουργήθηκε το 2010 για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, αυξήθηκαν στις 21 Ιουλίου, όμως οι αλλαγές αυτές για να εφαρμοστούν θα πρέπει να υιοθετηθούν από τα κοινοβούλια των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης.

Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών για το ΕΤΧΣ που υιοθετήθηκαν τον Ιούλιο είναι η δυνατότητα του Ταμείου να βοηθάει τις τράπεζες με τη χορήγηση κεφαλαίων και να του επιτρέπεται να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Μολονότι η Φινλανδία ενέκρινε τις αλλαγές για το ΕΤΧΣ, η θέση της στο αμφιλεγόμενο θέμα των εγγυήσεων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Στα μέσα Αυγούστου είχε ανακοινωθεί οτι η χώρα μας θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ». Με τη σειρά της, η Φινλανδία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα αποπληρωθεί το δάνειο, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Στ’ άρματα» ο Φινλανδός πρωθυπουργός, κατηγορεί Μέρκελ-Σαρκοζί για υπονόμευση της Ε.Ε. – Κόσμος

Δεν κάνουν πίσω οι Φινλανδοί στο θέμα των εγγυήσεων – Οικονομία

Επιμένουν στις εγγυήσεις οι Φινλανδοί – Οικονομία

Τους πληρώνουμε για να αγοράσουν ομόλογα! – Εκβιασμός των Φινλανδών – Οικονομία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε