Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ναι της Γερουσίας στο νομοσχέδιο για την Wall Street

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Γουόλ Στριτ.
Ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις πάνω στο πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1930 τελικά η γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο.
 
Με ψήφους 59 έναντι 39, η Γερουσία υιοθέτησε τις προτάσεις που προωθούσε ο πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών, με αφορμή και την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2007 έως το 2009, που οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
 
Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείτο ο βασικός νομοθετικός στόχος του προέδρου Ομπάμα.
 
Η απόφαση της Γερουσίας ανοίγει το δρόμο για την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Γουόλ Στριτ για να απορριφθεί η ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος της κεφαλαιαγοράς «απέτυχαν» και υποσχέθηκε ότι ο νόμος που θα υπογραφεί θα καθιστά υπόλογους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά δεν θα «καταπνίγει» την ελεύθερη αγορά.
 
«Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τα λάθη της Γουόλ Στριτ», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.
 

Τέτοια αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού τομέα είχε να γίνει από το 1930.


Είναι σχεδιασμένο για να προσπαθήσει να βαλει τάξη στο χάος των αλυσιδωτών ρυθμίσεων που εφαρμοστηκαν από το 2008 όταν τράπεζες κολοσσοί, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις κατέρρευσαν και κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση τους. 

Μεταξύ άλλων, η νομολογια αυτή περιλαμβάνει:

• Δημιουργία ενός νέου συμβουλίου ρυθμιστών του “συστημικού κινδύνου” για να είναι σε θέση να παρακολουθεί τον αυξανόμενο κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο την πρόληψη εταιρειών από το να γίνουν πολύ μεγάλες για να “καταρρεύσουν” και να σταματήσει την δημιουργία περιουσιακών στοιχείων “φούσκες” όπως αυτή που οδήγησε στην κρίση στεγαστικής πίστης.

• Δημιουργία μια νέα διεύθυνσης της προστασίας των καταναλωτών, μέσα στην FED ( την Ομοσπονδιακή Τράπεζα) η οποία θα χρεώνεται με το δημιουργία και την επιβολή των νέων κανόνων που στοχεύουν σε καταχρηστικές πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις, όπως ενυπόθηκα δάνεια και πιστωτικές καρτες.

.
• Ενίσχυση της Federal Reserve ( Ομοσπονδιακή Τράπεζα) να εποπτεύει τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες χρηματοπιστωτικές εταιρείες ώστε να εξασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση κατανοεί τους ενδεχόμενους κινδύνους και την πολυπλοκότητα των προϊόντων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ευρύτερη οικονομία.

• Αυτονομία στην κυβέρνηση σε ακραίες περιπτώσεις να κατάσχει και να παρεμβαίνει στη ρευστοποίηση χρηματοοικονομικών εταιρειών που βρίσκονται σε κρίση κατά τρόπο που να προστατεύει τους φορολογούμενους από το μελλοντικές αναγκαίες διασώσεις.

• Δίνει στις ρυθμιστικές αρχές νέες εξουσίες για την εποπτεία της αγοράς παραγώγων, ζητά την αύξηση της διαφάνειας, υποχρεώνοντας τα περισσότερα συμβόλαια να γίνονται μέσω τρίτων αντί μόνο μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους. Τα παράγωγα, τα οποία είναι περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του κινδύνου. Οι κερδοσκοπικές συναλλαγές στα συμβόλαια παράγωγων οδήγησαν σε ζημίες πολλές τράπεζες κατά την κρίση του 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε