Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ναπολιτάνο: «Η Ευρώπη είναι μία, αλλιώς δεν θα μείνει καμία»

Ναπολιτάνο: «Η Ευρώπη είναι μία, αλλιώς δεν θα μείνει καμία»
Ευρωπαϊκή η διέξοδος από την κρίση», δηλώνει ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ζητά την υπεράσπιση του ευρώ.

«Η Ευρώπη παραμένει μία. Η θεωρητική αναφορά σε δυο ή και περισσότερες, σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ολισθαίνουμε προς ένα πλάγιο δρόμο, στο τέλος του οποίου δεν θα απομείνει καμία Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τη Δευτέρα ενώπιον των ξένων πρεσβευτών στη Ρώμη. Ο Ναπολιτάνο ζήτησε εμπιστοσύνη στην Ιταλία, τόνισε πως η λύση στην κρίση χρέους πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και υπερεθνική, και υπογράμμισε πως το ευρώ είναι απαραίτητο και πρέπει να το προασπίσουμε.
 
«Η Ιταλία γνωρίζει πώς να βγει από την κρίση. Έχετε εμπιστοσύνη σε αυτή τη χώρα» είπε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απευθυνόμενος στους πρεσβευτές κατά την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα.
 
Δεδομένης της ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής περιόδου, στην παρέμβασή του ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα του και ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διαίρεση ανάμεσα σε Λονδίνο και γαλλογερμανικό άξονα κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
 
«Η Ιταλία θα καταβάλλει την προσπάθεια που της αναλογεί. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η πορεία για την διέξοδο από την κρίση είναι γενικότερα ευρωπαϊκή και υπερεθνική. Δεν υπάρχουν πιο σύντομοι δρόμοι εθνικού χαρακτήρα» τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.
 
Κατά τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία σχετικά με την αναγκαιότητα του ευρώ και την αποφασιστική υπεράσπισή του, διότι η σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με την αντοχή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος».
 
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι «η Ευρώπη παραμένει μία» και προειδοποίησε πως «η θεωρητική αναφορά σε δυο ή και περισσότερες, σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ολισθαίνουμε προς ένα πλάγιο δρόμο, στο τέλος του οποίου δεν θα απομείνει καμία Ευρώπη».
 
«Αυτό που χρειάζεται, αντιθέτως, είναι μια όλο και πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη» σημείωσε.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση της χώρας του, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας -που κατάγεται από τη Νάπολη- τόνισε με έμφαση: «η Ιταλία ανακάλυψε και πάλι το ενωτικό, εθνικό, πνεύμα το οποίο διατηρήθηκε και κατά δύσκολες περιόδους του παρελθόντος. Θα καταφέρουμε, λοιπόν, να κερδίσουμε και τις δύσκολες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε