Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: 7.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. ΦΩΤΟ REUTERS

 

7.000 επιπλέον στρατιώτες υποσχέθηκαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στο Αφγανιστάν μετά και …

 

τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα ότι θα στείλει επιπλέον 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
 
“Οι χώρες υποστηρίζουν τα λόγια τους με έργα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έπειτα από συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
 
“Τουλάχιστον 25 χώρες θα στείλουν περισσότερες δυνάμεις στην αποστολή κατά το 2010. Προσέφεραν περίπου 7.000 νέα στρατεύματα και θα υπάρξουν κι άλλα (…) Αυτό είναι αλληλεγγύη στη πράξη και θα έχει ισχυρή επίδραση επί του πεδίου”.
 
Ο Ράσμουμσεν δήλωσε ότι τα επιπλέον στρατεύματα, που μαζί με τη συνεισφορά των ΗΠΑ θα αυξήσουν τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν σε 140.000, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξέγερσης που έχει επικεφαλής τους Ταλιμπάν, αλλά δεν θα είναι από μόνα τους αρκετά.
 
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε νέο οδικό χάρτη για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα στρατεύματα, περισσότερη αρωγή και περισσότερη εκπαίδευση για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και προσπάθειες για την επανένταξη των μαχητών Ταλιμπάν που δέχονται να καταθέσουν τα όπλα.
 
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως προτίθενται να αρχίσουν να αποσύρουν από τα μέσα του 2011 μέρος των επιπλέον στρατευμάτων που θα στείλουν στο Αφγανιστάν, θέτοντας μια προθεσμία για την ανάληψη της ευθύνης από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
 
Όμως ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι οι διεθνείς δυνάμεις εγκαταλείπουν τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε