Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: «Δεν ξέρουμε αν είναι νεκρός ή ζωντανός ο Καντάφι»

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει την Τρίπολη, αλλά επισήμως δεν έχει στόχο να σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι.

«Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να σκοτώσει τον Λίβυο ηγέτη και δεν γνωρίζει αν είναι νεκρός ή ζωντανός» ξεκαθάρισε ο Ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκαμπελίνι, σημειώνοντας πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη έχουν μοναδικό σκοπό την καταστροφή του στρατιωτικού μηχανισμού που χρησιμοποιείται κατά των αμάχων από το λιβυκό καθεστώς.

«Όλοι οι στόχοι του ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικοί στόχοι, το οποίο σημαίνει ότι οι στόχοι που έχουμε πλήξει, όπως τη νύχτα που πέρασε στην Τρίπολη, είναι καταφύγια της διοίκησης και του ελέγχου. Το ΝΑΤΟ δεν έχει στόχο πρόσωπα », σημείωσε ο Γκαμπελίνι.

Στην ερώτηση αν ο συνταγματάρχης Καντάφι εξακολουθεί να ζει, ο Ιταλός στρατηγός του ΝΑΤΟ απάντησε: «Δεν έχουμε αποδείξεις. Δεν γνωρίζουμε τι κάνει τώρα ο Καντάφι».

Εκπρόσωπος της Συμμαχίας είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από τα συμμαχικά αεροσκάφη δεν μεταφράζεται σε μια κλιμάκωση της εκστρατείας που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος στη δυτική Λιβύη. Οι εξεγερμένοι προχώρησαν κατά περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Μιζράτα, όπου έστησαν οδοφράγματα, και πλησιάζουν στην Ζλιτάν, πόλη 200.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Στο μεταξύ, η γαλλική φρεγάτα Courbet, που πλέει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, άνοιξε το Σαββατοκύριακο πυρ με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος για να καταστρέψει βαρέα όπλα του συνταγματάρχη Καντάφι στην Μιζράτα, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, οι φρεγάτες Courbet και Jean Bart έπλεαν εκτελώντας αποστολή επιτήρησης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όταν η Courbet εντόπισε πυρά από μια συστοιχία εκτοξευτών πυραύλων στην παράκτια λωρίδα, νοτιοανατολικά της πολιορκημένης πόλης της Μιζράτα, ανακοινώθηκε.

«Άνοιξε πυρ με πυροβόλο 100 χιλιοστών για να σταματήσει τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού. Τα πυρά προκάλεσαν την καταστροφή ενός τουλάχιστον οχήματος εκτόξευσης πυραύλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε