Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ναυτικά γυμνάσια “δυναμιτίζουν” περισσότερο την Κορέα

Ναυτικά γυμνάσια κάνει η Ν.Κορέα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ναυτικά γυμνάσια κάνει η Ν.Κορέα. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Νότια Κορέα διεξάγει μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.

 

Το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η Κίνα, που υφίσταται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρεται να “επανεξετάζει” τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.
 
Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας. Σημειώνονται μερικές ημέρες αφότου διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, επέρριψε στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για το ναυάγιο νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στο οποίο βρήκαν το θάνατο 46 ναυτικοί, με την εκτόξευση τορπίλης από υποβρύχιο.
 
Τα γυμνάσια, που σημειώνονται, ακόμα, λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει “κάθε επαφή” με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.
 
Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια–ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.
 
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί “πρόοδος”–δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης “ισορροπιών”. Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.
 
Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί την 7η Ιουνίου, περίπου δυο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε