Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέα διαρροή ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Νερό διαρρέει από το κέντρο του αντιδραστήρα που εθεωρείτο ότι βρισκόταν πλησιέστερα απ’ ό,τι οι άλλοι στη σταθεροποίηση, στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται την κρίση στο σταθμό.

Οι εργάτες στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, διοχετεύουν με αντλίες νερό σε τέσσερις αντιδραστήρες με στόχο να κρυώσει το καύσιμο και να διακόψουν με ασφάλεια τη λειτουργία τους ως τον Ιανουάριο.
 
Αφού όμως επισκευάστηκε ένας μετρητής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον αντιδραστήρα αριθμός 1, η Tokyo Electric Power Co (Tepco) ανακάλυψε ότι η στάθμη του νερού στο υπό πίεση κέλυφος που περιέχει τις ράβδους ουρανίου (το καύσιμο) έχει πέσει περίπου 5 μέτρα κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.
 
“Πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη διαρροή”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τζουνίτσι Ματσουμότο, διευθυντής της Tepco.
 
“Οι ράβδοι του καυσίμου είναι πιθανό να έλιωσαν και να έπεσαν και κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκάλεσαν ζημιά στο ίδιο του κέλυφος και να δημιούργησαν μια τρύπα”, πρόσθεσε.
 
Εφόσον η θερμοκρασία της επιφάνειας στο υπό πίεση κέλυφος διατηρείται σταθερή ανάμεσα στους 100 και τους 120 βαθμούς Κελσίου, ο Ματσουμότο δήλωσε πως η προσπάθεια να ψυχρανθεί το λιωμένο καύσιμο ουρανίου με την διοχέτευση νερού με αντλίες έχει αποτέλεσμα και θα συνεχιστεί.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εταιρεία θα εξετάσει αν θα αυξήσει ή όχι την ποσότητα του νερού που διοχετεύει ώστε να αντισταθμιστεί η διαρροή και να αυξηθεί η στάθμη του νερού που καλύπτει το καύσιμο, με κίνδυνο να διαρρεύσει από την εγκατάσταση περισσότερο ραδιενεργό νερό.
 
Σχεδόν 10.400 τόνοι νερού έχουν διοχετευθεί μέχρι στιγμής στον αντιδραστήρα, όμως δεν είναι σαφές πού έχει πάει το νερό που διαρρέει. Η υψηλή ραδιενέργεια καθιστά δύσκολο για τους εργάτες να ελέγξουν το χώρο, δήλωσε ο Ματσουμότο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε