Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα δίκη ζητά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Νέα δίκη ζητά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Νέα δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζητά ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, υποστηρίζοντας πως οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν έγκαιρα ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία.

Στο σχετικό αίτημά του, ο Κάρατζιτς τονίζει πως η έναρξη μίας νέας δίκης και η προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη.

Όταν η υποχρέωση της παρουσίασης στοιχείων δεν υλοποιείται, η δίκη δεν μπορεί να είναι επιτυχής και, κατά συνέπεια, το δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης, υποστηρίζει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο σχετικό αίτημά του.

Από τις αρχές της δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον Οκτώβριο του 2009, το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία προώθησε στον κατηγορούμενο 1625 μαρτυρίες και καταθέσεις (συνολικά 224.228 σελίδες), ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει ακόμη 406 παρόμοια έγγραφα προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο 67χρονος πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ρόλο του στον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 100.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 2,2 εκατομμυρίων.

Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία έθεσαν στη διάθεσή του ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία, μόνο μετά το ξεκίνημα της δίκης, ενώ το δικαστήριο θεωρεί πως ο κατηγορούμενος είναι προκατειλημμένος.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι το 2008, ενώ καταζητείτο για πολλά χρόνια για μία σειρά από εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και η σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

Περίπου 800 Μουσουλμάνοι- άνδρες και μικρότερα αγόρια- δολοφονήθηκαν στη χειρότερη θηριωδία από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στα τέλη Ιουνίου απέσυρε μία από τις κατηγορίες για γενοκτονία που αφορούσε εγκλήματα από σερβοβοσνιακές δυνάμεις σε πόλεις και χωριά της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 1992.

Ωστόσο, στο κατηγορητήριο παραμένει η υπόθεση της Σρεμπρένιτσα, όπως και άλλες εννέα υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τις οποίες ο Κάρατζιτς αρνείται επίσης την ευθύνη.

Η εισαγγελία ολοκλήρωσε το έργο της στο πλαίσιο της δίκης τον περασμένο Μάιο και ο Κάρατζιτς αναμένεται να ξεκινήσει την υπεράσπισή του στις 16 Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε