Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα επίθεση του Καντάφι στην Μιζουράτα – Τουλάχιστον 23 νεκροί

Οι δυνάμεις του Καντάφι δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της Μιζουράτα. Θα ανοίξουμε πυρ μόνο αν οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί μας πείσουν γι αυτό, δηλώνει ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα την παραλιακή πόλη Μιζουράτα με δεκάδες ρουκέτες Γκραντ σκοτώνοντας οκτώ εξεγερμένους, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
 
“Εκτόξευσαν σήμερα το πρωί Γκραντ εναντίον μιας κατοικημένης περιοχής, της Κασρ Άχμαντ, κοντά στο λιμάνι. Εκτόξευσαν τουλάχιστον 80 ρουκέτες εναντίον της περιοχής αυτής. Μέχρι στιγμής έχουμε 23 νεκρούς και 20 τραυματίες”, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αμπντελμπάσετ Αμπού Μζερέικ.
 
 
Θα ανοίξουμε πυρ μόνο αν οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί μας πείσουν γι αυτό”
 
Η Ιταλία θα εξετάσει το όποιο αίτημα των λίβυων αντικαθεστωτικών να ανοίξει πυρ στο πλαίσιο των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, αλλά εφόσον υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα γι αυτό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
 
“Η Ιταλία έχει ζητήσει συγγνώμη από τον λιβυκό λαό για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της φασιστικής αποικιοκρατίας, επομένως αν υπήρχαν απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς, θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό”, είπε ο ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
 
Ο Φρατίνι είπε ότι ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
“Αν οι λίβυοι μας παρουσιάσουν ισχυρά επιχειρήματα, θα δούμε, η κυβέρνηση θα αποφασίσει”, είπε ο ίδιος.
 
Τα σχόλια του Φρατίνι ακολουθούν την κίνηση της Βρετανίας και της Γαλλίας να ασκήσουν πίεση στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των δυνάμεων του Καντάφι.
 
Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, υπήρξε μία από τις στενότερες συμμάχους του Καντάφι στην Ευρώπη μέχρι που οι δυνάμεις του κατέστειλαν εξέγερση των αντικαθεστωτικών με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο επιβάλλεται η χρήση βίας για την προστασία των αμάχων.
 
Η Ρώμη έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ πολλές αεροπορικές της βάσεις και έχει συμβάλει με οκτώ αεροσκάφη της στην αποστολή, τα οποία, ωστόσο, έχουν συμμετάσχει μόνο σε αναγνωριστικές πτήσεις και πτήσης επιτήρησης και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν πυρ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε