Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks

Νέα έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks

Η σουηδική δικαιοσύνη θα ανοίξει και πάλι την έρευνα για βιασμό σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks που ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων ντοκουμέντων.

“Υπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κανείς ότι διαπράχθηκε ένα έγκλημα. Βάσει των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, κρίνω ότι το έγκλημα αυτό είναι βιασμός”, εξηγεί σε ανακόινωσή της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Μαριάν Νι.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με άλλη που είχε λάβει προηγουμένως η σουηδική εισαγγελία, να απαλλάξει τον Ασάνζ από τις κατηγορίες για βιασμό, οι οποίες είχαν αρχικά οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του.

“Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την έρευνα για να μπορέσουμε να πάρουμε μια οριστική απόφαση”, διευκρινίζει η Νι.

Δύο γυναίκες εμφανίσθηκαν το βράδυ της 20ης Αυγούστου ενώπιον της σουηδικής αστυνομίας και χωρίς να υποβάλουν μήνυση, κατηγόρησαν τον Ασάνζ, η μία για βιασμό και η δεύτερη για σεξουαλική επίθεση. Η αστυνομία πήρε την πρωτοβουλία να παραπέμψει την υπόθεση στην εισαγγελία, η οποία εξέδωσε ένταλμα έρευνας σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό.

Την επομένη, η επικεφαλής της εισαγγελίας Εύα Φινέ ακύρωσε αυτό το ένταλμα έρευνας εξηγώντας πως, αφού έλαβε γνώση περισσότερων πληροφοριών απ’ όσες είχε ο εισαγγελέας υπηρεσίας, εκτιμά ότι ο Ασάνζ “δεν είναι ύποπτος για βιασμό”.

Την Παρασκευή, ο δικηγόρος των δύο γυναικών που είχαν διατυπώσει τις κατηγορίες είπε ότι υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της εισαγγελίας να μην ανοίξει έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό.

Ο ιδρυτής του Wikileaks έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και έχει καταγγείλει μια “εκστρατεία δυσφήμησης” που είναι ίσως ενορχηστρωμένη από το Πεντάγωνο για να δυσφημηθεί ο ιστότοπός του, ο οποίος δημοσιοποίησε 77.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε