Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέα καταμέτρηση και ανατροπές στις εκλογές του Ιράκ

Νέα καταμέτρηση και ανατροπές στις εκλογές του Ιράκ

Ο απερχόμενος ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μαλίκι, τον οποίο ξεπέρασε σε ψήφους ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, ζήτησε νέα καταμέτρηση των ψήφων.

Από τη μεριά του το κόμμα Ισλαμικό Μπλοκ του Αλάουι κατήγγειλε τις “ξεκάθαρες απειλες” κατά της εκλογικής επιτροπής από την πλευρά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαλίκι. Οι δηλώσεις του Μαλίκι “αποτελούν ξεκάθαρες απειλές κατά της εκλογικής επιτροπής με στόχο να την πιέσουν για να αλλάξει τα αποτελέσματα υπέρ της Συμμαχίας για το Κράτος Δικαίου (ΑΕD)”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ιντισάρ Αλάουι, υποψήφιος με το Ισλαμικό Μπλοκ. 

Ο Μαλίκι πάντως υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμα ” ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων” και υπέυθυνος “της πολιτικής της χώρας”, εξήγησε ότι ζήτησε τη νέα καταμέτρηση “προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα, να εμποδίσει τη χειροτέρευση της κατάστασης της ασφάλειας και να αποτρέψει την επιστροφή στη βία”. 

Το αίτημα αυτό του Μαλίκι έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή που, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, δείχουν ότι η Συμμαχία για το Κράτος Δικαίου (AED) του Μαλίκι χάνει σε εθνικό επίπεδο έχοντας 7.900 ψήφους λιγότερους από το Ισλαμικό Μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. 

“Ακούσαμε αυτές τις δηλώσεις, όμως δεν έχουμε λάβει κανένα επίσημο αίτημα. Οταν το λάβουμε θα το συζητήσουμε με τον ΟΗΕ”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Σαάντ αλ Ραουί, μέλος της εκλογικής επιτροπής. 

Λίγο αφού έχασαν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι του συνδυασμού του Μαλίκι άρχισαν να κατηγορούν την εκλογικη επιτροπή ότι διέπραξε νοθεία στην καταμέτρηση. Αντίστοιχα, προτού το κόμμα του Αλάουι πάρει το προβάδισμα, οι καταδίκες για νοθεία προέρχονταν κυρίως από το Ισλαμικό Μπλοκ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο από την εκλογική επιτροπή, το κόμμα του Αλάουι προηγείται με 2.543.632 ψήφους, ενώ το κόμμα του Μαλίκι έχει λάβει 2.535.704 ψήφους. Η Ιρακινή Εθνική Συμμαχία (ANI), που αποτελείται από σιιτικά, θρησκευτικά κόμματα, έχει κερδίσει 1.915.654 ψήφους. 

Τα αποτελέσματα όμως αναμένεται να αλλάξουν μέχρι να καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή τα τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν περάσουν αρκετές ημέρες, δεν έδωσε όμως συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλάουι δήλωσε χθες Σάββατο στο BBC ότι προτεραιότητά του στο σχηματσμό της επόμενης κυβέρνησης θα είναι “να καθαρίσει τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες από τα αιρετικά στοιχεία”, ενώ δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εργαστεί στο πλαίσιο ενός συνασπισμού με τον Μαλίκι, αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν αλλάξει τις απόψεις του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε