Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νέα παρέμβαση του βασιλιά Φελίπε για την Καταλονία: “Αντισταθείτε στην προσπάθεια απόσχισης”

Καταλονία
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί η βραδιά να ήταν πιο… ανάλαφρη, ωστόσο ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ’, έκανε νέα παρέμβαση για την Καταλονία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας έδωσε το παρών στα βραβεία “Πριγκίπισσα των Αστουριών” και προχώρησε σε δηλώσεις για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την Καταλονία.

Όπως υποστήριξε, η χώρα αντιμετώπισε μια “απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης”, καθώς η Καταλονία αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας. Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ προέτρεψε την Ισπανία να αντισταθεί στις προσπάθειες να διασπαστεί η χώρα, μέσω νομικών δημοκρατικών διαδικασιών.

«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία, αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Σχεδον 1.200 επιχειρήσεις μετέφεραν την εταιρική έδρα τους

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες, μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

Η έρευνα της Pimec

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο «δεν είναι επιθυμητό για κανέναν» διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec Χοσέπ Γκονθάλεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

«Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία. Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας» προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις