Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέα προειδοποίηση Fitch για υποβάθμιση των ΗΠΑ

Χωρίς τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος για τη σταθερότητα του δημόσιου χρέους, η χώρα ενδεχομένως να  χάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ έως το τέλος του 2013.

Σε έκθεσή του με τις προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των ΗΠΑ ο οίκος Fitch αναφέρει: “Ένα βασικό έργο της νέας κυβέρνησης και του νέου Κογκρέσου το 2013 θα είναι να διατυπώσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση του ομοσπονδιακού χρέους. Χωρίς μία τέτοια στρατηγική, το αξιόχρεο της χώρας πιθανότατα θα υποβαθμισθεί έως το τέλος του 2013”

Ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ύψους τουλάχιστον 3,5 τρις. δολαρίων, για να σταθεροποιηθεί το ομοσπονδιακό χρέος που διακρατούν επενδυτές στο 90% περίπου του ΑΕΠ κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Fitch μετέβαλε σε αρνητική από σταθερή την προοπτική για την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ, επικαλούμενος την αποτυχία μίας ειδικής επιτροπής του κογκρέσου να καταλήξει σε μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,2 τρις. δολαρίων για τη μείωση του ελλείμματος.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους καθώς και το πολιτικό αδιέξοδο που παρά λίγο να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη χώρα.

Ο τρίτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους, ο Moody’s, προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα τις ΗΠΑ ότι μπορεί να χάσουν την αξιολόγηση AΑΑ -την ύψιστη δυνατή- αν αποτύχει και το σχέδιο για την αυτόματη μείωση του ελλείμματος κατά 1,2 τρις. δολάρια την επόμενη δεκαετία που προωθήθηκε μετά την αποτυχία της επιτροπής του Κογκρέσου. Ο Moody’s δήλωσε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τη συμφωνημένη αυτόματη μείωση του ελλείμματος από το 2013, θα τον ανάγκαζε να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Διαβάστε

Η Moody’s “καλεί” την Βρετανία

Νέο χτύπημα της Fitch σε 4 χώρες της Ευρώπης

Η Standard & Poor’s κλυδωνίζει όλη την Ευρώπη – Την απειλεί με συνολική υποβάθμιση – Τράπεζες και πόλεις σε creditwatch


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε