Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νέα σφαγή με 106 θύματα από τον συριακό στρατό

Νέα σφαγή με 106 θύματα από τον συριακό στρατό

Τουλάχιστον 106 πολίτες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε έφοδο του στρατού σε περιοχή με οπωρώνες που συνορεύει με την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: “Το συριακό καθεστώς διέπραξε μια νέα σφαγή με 106 θύματα, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, στη διάρκεια της εφόδου”.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολίτες κάηκαν σε πυρκαγιές στα σπίτια τους, ενώ άλλοι είτε πυροβολήθηκαν είτε μαχαιρώθηκαν από μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που πραγματοποίησαν έφοδο στη Μπασατίν αλ-Χασαουίγια, μια φτωχή περιοχή πολύ κοντά στη Χομς.

“Το Παρατηρητήριο έχει τα ονόματα 14 μελών μιας οικογένειας, μεταξύ τους τρία παιδιά, και διαθέτει πληροφορίες για άλλες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, ανάμεσά τους μια οικογένεια με 32 μέλη”, είπε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Η προσκείμενη στο συριακό καθεστώς εφημερίδα al-Watan γράφει ότι ο στρατός “κατάφερε σημαντική προέλαση στα περίχωρα της Χομς κατά ‘ενόπλων ανδρών’ “, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς αναφερόμενο στους αντάρτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές στη Χομς τους οποίους επικαλείται το Παρατηρητήριο, αντάρτες δεν υπάρχουν στην περιοχή αυτή που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο της Χομς. Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ότι σχεδόν 1.000 εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τη Χομς για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, έχουν καταφύγει σε αυτή την περιοχή με τους οπωρώνες.

Το Παρατηρητήριο ζητεί από τον ΟΗΕ να στείλει επειγόντως επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χομς, η οποία αποκαλείται από τους αντικαθεστωτικούς “πρωτεύουσα της επανάστασης”, ενώ καταγγέλλει τη διεθνή σιωπή για την πόλη αυτή που πολιορκείται και λεηλατείται επί μήνες από το στρατό. Το περιστατικό αυτό “απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ” είπε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν που αναφέρει τις ωμότητες τις οποίες διαπράττουν και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση που διαρκεί 22 μήνες στη Συρία.

Τα Ηνωμένα Εθνη κατήγγειλαν πρόσφατα την “εξάπλωση των εγκλημάτων πολέμου” στη Συρία. Η σύγκρουση στη χώρα άρχισε ως ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011 και εξέλαβε διαστάσεις ενός ευρείας κλίμακας εμφυλίου πολέμου κατά τον οποίο τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο μακελειό στη Συρία με 24 νεκρούς από παγιδευμένα αυτοκίνητα

Περισσότεροι από 48.000 νεκροί κατά τους 22 μήνες των συγκρούσεων στη Συρία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε