Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέα συγγνώμη για την κάλυψη του σκανδάλου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ντροπιασμένος γιατί δε ξεσκέπασε το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας.

Ο Σον Μπρέιντι βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο σφοδρότατης κριτικής για το γεγονός πως ενώ γνώριζε για το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων, δεν το αποκάλυψε. Ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη ντροπή του γιατί δεν υπερασπίστηκε τις αξίες που κηρύττει. 

Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει την παραίτηση του καρδιναλίου από τότε που η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας παραδέχθηκε ότι ο Μπρέιντι συμμετείχε σε δύο συνόδους το 1975, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υπογράψει όρκο σιωπής. 

«Θα ήθελα να πως σε όλους όσοι πληγώθηκαν από δικές μου παραλείψεις ότι τους ζητώ συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου», δήλωσε ο καρδινάλιος Μπρέιντι στο κήρυγμά του και πρόσθεσε: «Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πιστεύουν ότι τους εγκατέλειψα. Εκ των υστέρων ντρέπομαι που δεν υποστήριξα τις αξίες που υπερασπίζομαι και στις οποίες πιστεύω». 

Ο καρδινάλιος Μπρέιντι είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί μόνον αν του το ζητήσει ο Πάπας Βενέδικτός ΙΣΤ’. Ο οποίος τόνισε ότι ελπίζει η επικείμενη επιστολή του που θα αναφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς θα «βοηθήσει στη μεταμέλεια, την επούλωση των πληγών και την ανανέωση». 

Απευθυνόμενος στους ιρλανδούς πιστούς με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Πατρικίου ο Πάπας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα υπογράψει την πολυαναμενόμενη παπική επιστολή που θα αναφέρεται στο σκάνδαλο της παιδεραστίας που συγκλονίζει την καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας. 

«Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες η εκκλησία της Ιρλανδίας έχει πληγεί εξαιτίας της κρίσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ως δείγμα της μεγάλης μου ανησυχίας συνέταξα μία επιστολή που ασχολείται με αυτό το επώδυνο θέμα», επεσήμανε ο Ποντίφηκας. 

«Σας ζητώ να την διαβάσετε με ανοιχτή καρδιά και με πίστη. Ελπίδα μου είναι να βοηθήσει στην διαδικασία της μεταμέλειας, της επούλωσης των πληγών και στην ανανέωση», πρόσθεσε. 

Την ίδια στιγμή ο καθολικός θεολόγος Χανς Κουνγκ, γνωστός για την επικριτική του στάση προς τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, απαιτεί από τον Πάπα να δηλώσει «mea culpa» για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται εδώ και δεκαετίες η εκκλησία το θέμα της παιδεραστίας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Πέντε χρόνια στο αξίωμα του ποντίφικα χωρίς να αλλάξει τίποτα από τις ολέθριες πρακτικές. Η ευπρέπεια απαιτεί από τον κύριο υπεύθυνο της απόκρυψης αυτών των υποθέσεων εδώ και δεκαετίες, στην προκειμένη περίπτωση τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ (σ.σ. το κοσμικό όνομα του Πάπα) να δηλώσει «mea culpa», γράφει ο Κουνγκ. 

Την ώρα που οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, αποφάσισε να παρέμβει και απαίτησε «αλήθεια και διαφάνεια» στην υπόθεση! Μιλώντας στη Βουλή, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχει νόημα να περιορίζεται μία τέτοια έρευνα μόνο στην εκκλησία, υποστηρίζοντας τη θέση που έχουν πάρει οι Γερμανοί επίσκοποι. 

«Συμφωνούμε όλοι ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα ειδεχθές έγκλημα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος η κοινωνία να το ξεπεράσει και αυτός είναι η αλήθεια και η διαφάνεια για ό,τι έχει συμβεί. Δεν είναι λογικό, ακόμα κι αν οι πρώτες περιπτώσεις εμφανίστηκαν στους κόλπους της εκκλησίας, να βάζουμε στο στόχαστρο μία και μόνο ομάδα. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας», επεσήμανε η Μέρκελ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε