Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη – Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα με Μερκελ, Σαρκοζί, Κάμερον για την κρίση

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Πριν περάσουν μερικές ώρες από την ανακοίνωση Γάλλων και Γερμανών ότι θα δοθεί κάποια λύση αλλά όχι πριν την Τετάρτη και καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολη μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση μαθαίνουμε ότι υπήρξε και τηλεδιάσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ με τους ομολόγους του Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, τόσο με θέμα τις δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, όσο (κυρίως) για την κρίση.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «αντιλαμβάνονται πλήρως το επείγον των ζητημάτων στην Ευρωζώνη και εργάζονται προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική λύση που ανταποκρίνεται στην πρόκληση και που επίσης θα είναι πολιτικά βιώσιμη».

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να μην μπορούν να “λύσουν το κουβάρι”.
“Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σε βάθος τον τρόπο εξεύρεσης μίας παγκόσμιας λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί μία δεύτερη συνάντηση”, αναφέρεται σε κοινή δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωνε οτι : “Η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις όποιες διαφωνίες τους στο ζήτημα του EFSF”.

«Υπάρχει κοινή θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας σε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού μέσω της ΕΚΤ, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σταθερά το Βερολίνο.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες για τοσχέδιο μόχλευση, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ακόμη υπό κατάρτιση. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε λύση που προβλέπει εμπλοκή κάτι τέτοιο» [εμπλοκή της ΕΚΤ στη μόχλευση του EFSF] ανέφερε ο υπουργός.

Οι Γερμανοί με μπροστάρηδες την Μέρκελ και τον Σόιμπλε προσπαθούν να ”κουρέψουν” τις προσδοκίες, πετώντας, όπως ξέρουν καλά να κάνουν, την μπάλλα στην εξέδρα. Μέσω δημοσίευματος της Die Welt, που αναφερόταν σε πηγές κοντά στην Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλειε  την πιθανότητα αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, κάτι που διέψευσε, με σχετική καθυστέρηση, ο Όλι Ρεν.

Μπροστά στην απειλή υποβάθμισης της χώρας του ο Σαρκοζί άφησε τη γυναίκα του να γεννήσει το κοριτσάκι τους για να συναντήσει όλους τους πραγματικούς leaders της ευρωζώνης στο υποτιθέμενο αποχαιρετιστήριο πάρτυ του Τρισέ στη Φραγκφούρτη.

Αποχωρώντας ψιθύρισε κάτι για ”πάγωμα” των συνομιλιών και η Ευρώπη βυθίστηκε σε πολικό ψύχος.

”Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται μέσα στις επόμενες μέρες” διέρρευσε πως είπε ο Σαρκοζί σε συνεργάτες του, στους ίδιους που το πρωί εξέφραζε την ανησυχία του πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα σημάνει αρχή νέων πολέμων στην Ευρώπη.

Μέρκελ – Σαρκοζί διαφωνούν για την ελληνική χρεοκοπία και το Ευρωπαικό Ταμείο Σωτηρίας

Γάλλοι και Γερμανοί διαφωνούν ως τώρα και για το ύψος του κουρέματος που πρέπει να υποστεί το ελληνικό χρέος αλλά το σημαντικότερο είναι πως δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαικού Ταμείου Σωτηρίας, του EFSF, και τον ίδιο του το ρόλο.Και αυτή θα είναι η πραγματική αιτία της τυχόν αναβολής της Συνόδου Κορυφής.
Και ας θολώνει τα νερά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόμπλε με την κάθε άλλο παρά πειστική δήλωση του πως: ”Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν απολύτως πάνω στο ζήτημα του μηχανισμού διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF”.

Οι Γερμανοί θέλουν εως και 60% ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ακόμα και υποχρεωτικά αν χρειαστεί, χωρίς δηλαδή τη συγκατάθεση των ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει τις τράπεζες.
Οι γάλλοι στο άκουσμα αυτό ανατριχιάζουν καθώς οι πρώτες που θα υποφέρουν θα είναι οι τράπεζες τους.

Διαβάστε επίσης :

“Τα έσπασαν” Μέρκελ-Σαρκοζί – Μας δίνουν τη δόση, αλλά μεγαλώνουν το κούρεμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε