Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νέα βόμβα Wikileaks: Οι ΗΠΑ θερίζουν αμάχους στο Ιράκ

Νέα βόμβα Wikileaks: Οι ΗΠΑ θερίζουν αμάχους στο Ιράκ

Τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή, σύμφωνα με νέα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δίνει στη δημοσιότητα το Wikileaks. (Video)

“Τα εμπιστευτικά έγγραφα που απέκτησε η WikiLeaks αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν έναν απολογισμό που κατέγραφε τους ιρακινούς νεκρούς και τραυματίες, έστω κι αν το αρνούνται δημόσια”, δηλώνει το κανάλι του Κατάρ. “Δείχνουν πως ο πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί”, ανάμεσα στο 2003 και στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το 63% των νεκρών ήταν άμαχοι.

Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν “την αλήθεια” του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

“Η μετάδοση (εγγράφων για το Ιράκ) έχει σκοπό να αποκαλύψει την αλήθεια, δήλωσε ο Εσέιντζ κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, η διεξαγωγή της οποίας κρατήθηκε μυστική έως την τελευταία στιγμή και η οποία διοργανώθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του κέντρου της πρωτεύουσας.

“Σε περίοδο πολέμου, οι επιθέσεις εναντίον της αλήθειας ξεκινούν πολύ πριν από την έναρξη (της σύγκρουσης) και συνεχίζονται για πολύ μετά”, δήλωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks, αναφερόμενος στα μυστικά που κράτησε ο στρατός για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων και τους απολογισμούς των επιχειρήσεων, καθώς και στις επιθέσεις του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ κατά της διαρροής εμπιστευτικών αρχείων “με τρόπο που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των στρατιωτών”, σύμφωνα με τους ίδιους.

“Ελπίζουμε να διορθώσουμε ορισμένες από τις επιθέσεις εναντίον της αλήθειας που εξαπολύθηκαν πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του και οι οποίες συνεχίζονται, έπειτα από την επίσημη κατάληξη του πολέμου”, πρόσθεσε.

Ο Εσέιντζ υπογράμμισε πως η εξέταση συγκεντρωμένων από τον αμερικανικό στρατό αναφορών επέτρεψε κυρίως να έχουμε “ένα λεπτομερή απολογισμό περίπου 109.000 θανάτων, από τους οποίους οι 66.000 άμαχοι”. “Είναι θάνατοι ενός ανθρώπου εδώ και δύο εκεί που στο τέλος καταλήγουν σε ένα σημαντικό αριθμό θανάτων στο Ιράκ”, σχολίασε.

Ο Φιλ Σάινερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Public Interest Lawyers, δήλωσε από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου πως οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενδέχεται να έχουν εμπλακεί “σε πολλές τεκμηριωμένες καταπατήσεις δικαιωμάτων που να δικαιολογούν διώξεις ενώπιον βρετανικών δικαστηρίων”.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον,ανήγγειλε την προσεχή μετάδοση και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά.

“Η WikiLeaks αξιοποίησε μόνον περίπου μία στις έξι αναφορές των εγγράφων που σχετίζονται με το Αφγανιστάν προκειμένου να τις εξετάσει (…) η εργασία αυτή έχει τελειώσει και οι αναφορές θα βγουν σύντομα”, δήλωσε ο Χράφνσον, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός των νέων εγγράφων θα είναι 15.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Περισσότεροι απο 150.000 οι νεκροί στο Ιράκ, σύμφωνα με οργάνωση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε