Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέες αεροπορικές επιδρομές του Καντάφι στη Ρας Λάνουφ

REUTERS
Τα στρατεύματα του Καντάφι άρχισαν να κινούνται ενάντια στην πόλη Ρας Λάνουφ, την οποία έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της. Δύο αεροπορικές επιδρόμες σήμερα.
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν και δεύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ανταποκριτής του AFP που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ρας Λανούφ τόνισε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Νωρίς το πρωί, σημειώθηκε και άλλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Δυνάμεις προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προήλασαν σήμερα ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση την πλούσια σε πετρελαϊκές υποδομές πόλη Ρας Λάνουφ, που απέχει 60 χλμ, τονίζουν μαρτυρίες από την περιοχή.

 
«Πήγα στο Μπεν Ζαουάντ και περίπου 20 χλμ πριν από αυτό είδα δυνάμεις του Καντάφι, ένα μεγάλο φορτηγό και στρατιωτικά οχήματα, όπως και ένα μαχητικό αεροσκάφος, και προχωρούσαν αργά προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο οδηγός ταξί Άχμεντ αλ Αράιμπι.
 
«Είδα στρατιωτικά φορτηγά μπροστά, βρίσκονταν σε απόσταση 20 χλμ από το Μπεν Ζαουάντ», τόνισε ο Χαλίφα Σάαντ, άλλος οδηγός. Παράλληλα και άλλες μαρτυρίες πιστοποιούν κινήσεις των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Ρας Λάνουφ.
 
Οι κάτοικοι της Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
 
Σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, οι δημοσιογράφοι είδαν δεκάδες οχήματα στην έξοδο της πόλης να φεύγουν προς την κατεύθυνση της Μπρέγκα, ακόμη ανατολικώτερα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους από την περασμένη εβδομάδα.
 
«Έχουμε ακούσει πως συλλαμβάνουν και απαγάγουν ανθρώπους και πρέπει να φύγουμε τώρα αμέσως», τόνισε ένας πατέρας, με τα δύο παιδιά του να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο μόνο οδόφραγμα ελέγχου της πόλης, που έχουν στήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την Παρασκευή, βρίσκονται μόλις 15 στρατιώτες με δύο αντιαρματικά πολυβόλα.
 
Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικώς οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα (από τις 05.00 έως τις 08.00 ώρα Ελλάδος) με τους εργαζόμενους να κτυπούν τις πόρτες, φωνάζοντας «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».
 
Άλλοι κάτοικοι της πόλης, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, πασχίζουν να διαφύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτή του Μπεν Ζαουάντ, που ανακατελήφθη χθες από τις δυνάμεις του Καντάφι.
 
 

   Οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν “πληγωμένος λύκος” και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, αν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, τόνισε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από την Βεγγάζη.

    “Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός (Καντάφι) θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών”, προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι, αρμόδιος για την επικοινωνία των αντικαθεστωτικών με τα μέσα ενημέρωσης.

    Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως “τελευταίο χαρτί” του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε