Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέες εκλογές στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος Karzai υπέκυψε στις πιέσεις ηγετών για επαναλητπικές εκλογές

Μετά την ακύρωση των εκλογών για νοθεία συμφώνησαν και οι δύο υποψήφιοι.  

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Καρζάι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έκανε στροφή 180 μοιρών. 

Μετά από συζήτηση με τον αμερικανό γερουσιαστή John Kerry o πρόεδρος που έχει την στήριξη των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δέχεται να πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών στις 7 Νοεμβρίου αφού το αποτέλεσμα της προηγούμενης αναμέτρησης αμφισβητείται ευθέως.

Οι δικαστικές αρχές της χώρας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών προήλθαν από νοθεία και έδωσαν στον Καρζάι σαρωτική νίκη.
 
Ο φόβος που εξέφρασε η διεθνής κοινή γνώμη είναι ότι αν του επέτρεπαν να συνεχίσει στην προεδρία με τη “σκιά” της νοθείας ίσως και να απειλούσε τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν.

Αυτή είναι και η θέση των Αμερικανών που φοβούνται αποσταθεροποίηση στην περιοχή και θέλουν το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και από την αντιπολίτευση του Αφγανιστάν. 

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται για τους Αμερικανούς αφού το δίλημμα του προέδρου Ομπάμα αν θα πρέπει να στείλει επιπλέον στρατό στη χώρα παραμένει. 
  
Μετά τις κατηγορίες του για κατασκευασμένα ψέμματα ο πρόεδρος θα αντιμετωπίσει σε δεύτερο γύρο τον αντίπαλο του και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε