Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέες εκρήξεις το πρωί κοντά στο σπίτι του Καντάφι

REUTERS
REUTERS
Ισχυρές εκρήξεις έπληξαν νωρίς το πρωί το κέντρο της Τρίπολης. Στόχος όπως φαίνεται είναι ο Καντάφι. 1,1 δις δολάρια θα κοστίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στους Αμερικάνους.

Ισχυρές εκρήξεις έπληξαν το κέντρο της Τρίπολης σήμερα το πρωί και πυκνός καπνός κάλυψε το σημείο πάνω από το συγκρότημα Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου κατοικεί ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα στην ιστοσελίδα του.

    Το συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι έχει αποτελέσει στόχο επανειλημμένων αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη κατήγαγαν νέα νίκη αργά χθες Τετάρτη στη δυτική Λιβύη θέτοντας υπό τον έλεγχο τριών περιοχών καθ’ οδόν προς την Τρίπολη, την ώρα που μια επιδρομή του ΝΑΤΟ νοτίως της πρωτεύουσας προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση.

    Οι στρατιωτικές αυτές εξελίξεις σημειώθηκαν την παραμονή της επίσκεψης στην Τρίπολη του απεσταλμένου του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα μέλη της κυβέρνησης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επαφές με τους αντικαθεστωτικούς στο προπύργιό τους τη Βεγγάζη.

    “Σαφώς οι συνομιλίες στην Τρίπολη δεν θα είναι εύκολες”, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Ιντερφαξ και Ιτάρ-Τας επικαλούμενα τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Μεντβέντεφ στην Αφρική.

    Στη δυτική Λιβύη οι αντάρτες κατέλαβαν τις κωμοπόλεις Ζάουιτ αλ Μπάγκουλ, αλ Λαουάνια και Γάνιμα στο δρόμο που οδηγεί στη Γέφρεν, την πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες, 80 χλμ. από την Τρίπολη. Την προηγουμένη είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους αλ Ραγιάινα, μερικά χιλιόμετρα από τη Ζάουιτ αλ-Μπάγκουλ.

    Εκτός από τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, οι αντικαθεστωτικοί είχαν μια διπλωματική επιτυχία με την αναγνώριση από μια 15η χώρα, τον Παναμά, του πολιτικού τους οργάνου, του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου του λιβυκού λαού.

    Για τον διοικητή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, η στρατιωτική κατάσταση στη δυτική Λιβύη εξελίσσεται “πολύ θετικά”. Ο καναδός στρατηγός τόνισε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνδρομή των χερσαίων δυνάμεων, ενώ η σύγκρουση έχει προκαλέσει από τις 15 Φεβρουαρίου το θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο βρετανικός στρατός έχει τα μέσα να συνεχίσει την αποστολή του στη Λιβύη “όσο θα χρειαστεί”.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν να εντείνουν τις πιέσεις επί του συνταγματάρχη Καντάφι.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες Τετάρτη στο Λονδίνο και τόνισαν ότι το “ΝΑΤΟ μείωσε σημαντικά τις στρατιωτικές ικανότητες του Καντάφι” ενώ “δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις μέχρι ο λιβυκός λαός μπορέσει ελεύθερα να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

    Οι Κάμερον και Ράσμουσεν υποβάθμισαν τις επικρίσεις της Νότιας Αφρικής, όταν η υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μάιτε Νκοάνα-Μασαμπάνε μιλώντας στη Νέα Υόρκη κατηγόρησε χθες το ΝΑΤΟ ότι σκόπιμα βάζει στόχο τον Καντάφι και προειδοποίησε για την “παραλυσία” που η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μπορεί να επιφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άλλες ενέργειες.

    “Πιστεύω ότι φαίνεται σαφέστατα πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ ημών γιατί έχουμε τη στήριξη του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που έχει συμπαραταχθεί στο συνασπισμό μας και στην ομάδα επαφής μας”, δήλωσε ο Κάμερον.

    Ο Καντάφι “δεν έχει πια ούτε χρόνο, ούτε φίλους”, δήλωσε ο Κάμερον όταν υποδέχτηκε τον Ράσμουσεν.

    Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης που εστάλη στο Κογκρέσο, οι στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 715 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

    “Μέχρι την 3η Ιουνίου 2011 το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας και των μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας αγγίζει τα 715,9 εκατομμύρια δολάρια”, τονίζεται στην έκθεση που έχει στόχο να πείσει τους βουλευτές ότι ο Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του κηρύσσοντας την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη το Μάρτιο.

    Η έκθεση εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Συγκριτικά οι ΗΠΑ δαπανούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

 
 

Λιβύη: Χτύπησαν λεωφορείο με άμαχους, 12 νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε