Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ακόμη και μέτρα για τον αποκλεισμό των ων επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικου αερίου και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων διύλισης περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα της Ε.Ε. κατά του Ιράν.

Τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες υπερβαίνουν σημαντικά τις κυρώσεις που συμφώνησε ο ΟΗΕ στις 10 Ιουνίου και είναι σχεδιασμένα για να ασκηθεί πίεση στην Τεχεράνη για να επιστρέψει στις συνομιλίες για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα επικεντρωθούν στο εμπόριο, τις τράπεζες και τις ασφάλειες, τον ιρανικό μεταφορικό τομέα, περιλαμβανομένης της ναυσιπλοΐας και της αερομεταφοράς φορτίων και σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα θα απαγορεύουν “νέες επενδύσεις, τεχνική βοήθεια και μεταβιβάσεις τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που σχετίζονται μ’ αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διύλιση, την υγροποίηση και την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου”, αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα της Ε.Ε. θα προκαλέσουν ισχυρή οικονομική πίεση στο Ιράν.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λυπάται βαθιά που το Ιράν δεν επωφελήθηκε από τις πολλές ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν για να άρει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.Υπό τις συνθήκες αυτές, νέα περιοριστικά μέτρα κατέστησαν απαραίτητα”, υπογραμμίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλες επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, διατηρούσαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κυρώσεων, όμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τάχθηκαν γρήγορα υπέρ μιας έντονα διατυπωμένης δήλωσης.

Οι αυστηρότερες κυρώσεις από πλευράς Βρυξελλών δε βρήκαν σύμφωνη τη Μόσχα, που επέκρινε τόσο την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ. “Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από το γεγονός πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ άκουσαν τις εκκλήσεις μας να αποφύγουν τέτοιες ενέργειες”, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε