Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέες περικοπές το 2012 για μείωση του ελλείμματος

Η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια δε Σανταμαρία. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος της Ισπανίας το 2011, επιβάλλει νέες περικοπές μέσα στο νέο έτος και πάγωμα των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το έλλειμμα της Ισπανίας για το 2011 θα διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 8% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα δηλαδή από το στόχο για 6% «για τον οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο», ανακοίνωσε την Παρασκευή η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Αυτήν -την πολύ γνώριμη πλέον για την Ελλάδα εισαγωγή- ακολούθησε φυσικά η προαναγγελία νέων μέτρων λιτότητας, μεταξύ των οποίων αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.

Ενδεικτική άλλωστε του τί θα ακολουθήσει μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης «αυτά τα μέτρα είναι η αρχή της αρχής […] Αντιμετωπίζουμε μια ασυνήθιστη και πρωτοφανή κατάσταση, που μας υποχρεώνει να λάβουμε ασυνήθιστα και πρωτοφανή μέτρα».

Το έλλειμμα «είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι είχε ανακοινωθεί και από αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Δίνοντας μια πρόγευση των μέτρων λιτότητας που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, ανακοίνωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν «παγωμένοι» και το 2012.

«Διατηρούμε το πάγωμα που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2011», είπε η Σανταμαρία, εξηγώντας επίσης ότι δεν θα γίνονται προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα αυξηθούν επίσης προσωρινά ορισμένοι φόροι, κυρίως για τους υψηλόμισθους. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για το 2012 και το 2013 και θα επιβληθεί σταδιακά, λέει η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον όμως, ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα «παγώσει» τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 1%.

Οι περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό θα αφορούν όλα τα υπουργεία και θα φτάσουν τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από τους νέους φόρους υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 6 δισεκατομμύρια.

Η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των αγορών πουν ανησυχούν για την ικανότητά της να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ τα CDS της χώρας έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά.

Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας είχε καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα από το 11,2% το 2009, ενώ η νέα κυβέρνηση των συντηρητικών έχει δεσμευθεί να το μειώσει περαιτέρω στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε