Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέες συγκρούσεις με έναν νεκρό στο Μπαχρέιν

Νέες συγκρούσεις με έναν νεκρό στο Μπαχρέιν

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σε πολλά σιιτικά χωριά του Μπαχρέιν, όχι μακριά από το σιρκουί Σάχιρ, όπου αναμένεται σήμερα να διεξαχθεί το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.

Δεκάδες διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος προτού συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας, η παρουσία των οποίων είναι έντονη γύρω από τα σιιτικά χωριά.

Παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως στους οδικούς άξονες που οδηγούν στο σιρκουί Σάχιρ, νεαροί κατάφεραν να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα δρόμους καίγοντας λάστιχα ή κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε κάποια χωριά οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στη Φόρμουλα 1 του αίματος», βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων των «τριών ημερών οργής» που οργάνωσε το κίνημα «Νέοι της 14ης Φεβρουάριου» με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν.

Χθες Σάββατο το πρωί, η σιιτική αντιπολίτευση –που ζητά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το βασίλειο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, αλλά κυβερνάται επί δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία– ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που αναφέρεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Η σορός του διαδηλωτή βρέθηκε στην ταράτσα ενός κτιρίου της πόλης Σακούρα, βόρεια της πρωτεύουσας Μανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι κάτοικοι αρχικά είχαν αναγνωρίσει τον νεκρό ως τον Σάλαχ αλ Κάταν και δήλωσαν ότι είχε δεχθεί μια σφαίρα. Οι αρχές του Μπαχρέιν στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπάς Χαμπίμπ και πρόσθεσαν ότι η σορός του βρέθηκε σε έναν κήπο.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας Ταρίκ Χάσαν δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του 36χρονου. «Ο εισαγγελέας έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική πράξη», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χάσαν.

Εξάλλου, η αστυνομία κατάφερε να εμποδίσει την πρόσβαση στο κέντρο της Μανάμα των ανθρώπων που ήθελαν να πάρουν μέρος σε μια διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ έπειτα από έκκληση ακτιβιστών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Πολλές γυναίκες με την παραδοσιακή μαύρη αμπάγια προσπάθησαν μάταια να πλησιάσουν σε μικρές ομάδες το σημείο που θα γινόταν η διαδήλωση, η οποία θα πραγματοποιούταν για να καταγγείλει τη διεξαγωγή της Φόρμουλα 1 στη χώρα και για να ζητήσει την απελευθέρωση του κρατούμενου απεργού πείνας Αμπντελχαντί αλ Χαουάτζα.

Παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα εξέφρασε σήμερα τη χαρά του για τη διεξαγωγή του αγώνα της Φόρμουλα 1, ο οποίος πέρυσι είχε ακυρωθεί εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο Χαλίφα δήλωσε «ευγνώμων» προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), τις ομάδες και τους χορηγούς που «διασφάλισαν ότι το κορυφαίο αυτό γεγονός θα διεξαχθεί στο πνεύμα ομαδικής γιορτής που εκπροσωπεί η Φόρμουλα 1».

Ο βασιλιάς προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει την αντιπολίτευση.

«Θέλω να υπογραμμίσω την προσωπική μου δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη συμφιλίωση στη μεγάλη χώρα μας. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για έναν ειλικρινή διάλογο» μεταξύ όλων των κατοίκων του Μπαχρέιν, σημείωσε ο Χαλίφα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, έχουν σημειωθεί «σημαντικές και ουσιαστικές πρόοδοι» στην εφαρμογή των προτάσεων της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, η οποία, στην έκθεση που δημοσίευσε το Νοέμβριο, κατήγγειλε «την υπερβολική χρήση βίας» στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με την επιτροπή αυτή, που συστάθηκε έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011 έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι, τέσσερις από τους οποίους από βασανιστήρια. Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι οι νεκροί από την αρχή του κινήματος αυτού ως σήμερα φτάνουν τους 60.

Διαβάστε

Δακρυγόνα στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια των προκριματικών της F1 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε