Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ – Στα άκρα ο πόλεμος Μόρσι-δικαστών (VIDEO)

Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ – Στα άκρα ο πόλεμος Μόρσι-δικαστών (VIDEO)

Για άλλη μια φορά, η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου γίνεται σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων. Το φιτίλι άναψε διάταγμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που του παραχωρεί εξουσίες… Φαραώ.

Για άλλη μια φορά, διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν, με τους μεν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τους δε να πετούν πέτρες.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία-σύμβολο του Καϊρου σε μία προσπάθεια να πείσουν τον πρόεδρο να ανακαλέσει το διάταγμα.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μόρσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του και καθίσταται ο ίδιος σχεδόν απρόσβλητος. Επιπλέον το διάταγμα δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Το διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους πολέμιους του Μόρσι σε πολλά σημεία της χώρας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας με αφορμή το διάταγμα στην πόλη Αλ Μάλα αλ Κούμπρα στο Δέλτα του Νείλου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το διάταγμα παραχωρεί στον Μόρσι “δικτατορικές” εξουσίες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι “προσωρινά” και στοχεύουν στην προστασία της “επανάστασης” από την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο της Αιγύπτου κατηγόρησε τον Μόρσι ότι συμμετέχει σε μια εκστρατεία εναντίον του, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στον ισλαμιστή ηγέτη και μέρος του δικαστικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ταραχές στην Αίγυπτο

Τρεις αστυνομικοί νεκροί από τα πυρά ενόπλων στην Αίγυπτο

Πλήθος ανδρών επιτέθηκε σε γυναίκα ρεπόρτερ του France 24 την ώρα που ήταν στον αέρα! (BINTEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε