Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νεκροί δύο δημοσιογράφοι στη Λιβύη – Βίντεο και φωτογραφίες

Ο Τιμ Χεθέρινγκτον στα αριστερά και ο ελληνικής καταγωγής Κρις Χόνδρος στα δεξία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ και ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ δέχθηκαν βλήμα όλμου λίγο πριν φτάσουν στην Μιζουράτα. Νέες επιθέσεις του ΝΑΤΟ με νεκρούς σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση.

Ο φωτογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Τιμ Χεθέρινγκτον, ο οποίος εργαζόταν για το αμερικανικό περιοδικό Vanity Fair, και ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty ελληνοαμερικάνος Κιρς Χονδρός σκοτώθηκαν χθες βράδυ στη Λιβύη.
 
Τους δυο τελευταίους μήνες, πολλοί δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, έχουν συλληφθεί και κρατηθεί και έχουν κακοποιηθεί από το Λιβυκό καθεστώς.
 
Ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεθέρινγκτον, συν-σκηνοθέτης του προταθέντος για Όσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ “Restrepo”, σκοτώθηκε σήμερα στην πολιορκούμενη λιβυκή πόλη Μιζουράτα, ανακοίνωσαν οι γιατροί.

Λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του και ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Κρις Χονδρός είναι σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δήλωσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
 
O Κρις Χονδρος εν δράση.... REUTERS

Ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεθέρινγκτον
 

Οι φωτορεπόρτερ ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που χτυπήθηκε από βλήμα όλμου στην Λεωφόρο Τρίπολης, την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί στο κέντρο της Μιζουράτα.
 

“Ήταν ήσυχα και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε και μετά έπεσε ένα βλήμα όλμου και ακούσαμε εκρήξεις”, δήλωσε ο ισπανός φωτογράφος Γκιγιέρμο Θερβέρα.
 
Ο Χεθέρινγκτον που είναι επίσης και φωτογράφος, και τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year, συν-σκηνοθέτησε με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο “Restrepo”, που προτάθηκε για το Οσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
O φωτογράφος Κρις Χονδρος. ΦΩΤΟ REUTERS 
 
Ο Χονδρός είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος που έχει καλύψει σημαντικές συγκρούσεις–στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
 

Ο Χονδρός έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, αναμεσά τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa του 2005. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.
 
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
 
“Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς “, όπως τους αποκαλεί στην αναφορά του το κυβερνητικό κανάλι, ” εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες “, ισχυρίστηκε το αλ-Τζαμαχιρίγια.
 
Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο, η άλλη πηγή.
 
Νωρίτερα από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ο Καναδός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη, υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, είχε απευθύνει έκκληση στους αμάχους, να απομακρύνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, γιατί παρά τη δεδομένη σπουδή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος για τους πολίτες ” δεν μπορεί να εκμηδενισθεί “.
 
 
Ομπάμα και Κάμερον εξέτασαν τρόπους να εντείνουν την πίεση κατά του Καντάφι
 
Στην ανάγκη να εντείνουν τις οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον κατά τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη για την κρίση της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να γίνει εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την εκστρατεία βίας κατά του λαού της.
 
” Επιπρόσθετα στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την προστασία των πολιτών μέσω των επιχειρήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της κλιμάκωσης της οικονομικής και διπλωματικής πίεσης που ασκείται στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών και να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “, αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.
 
Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους να βοηθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα της Τρίπολης.
 
” Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος έχει επίγνωση αυτής της πρωτοβουλίας και την υποστηρίζει, και ελπίζει και πιστεύει ότι θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς “, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους που ακολουθούν το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Καλιφόρνια.
 
” Αλλά αυτό το γεγονός δεν σημαίνει καθόλου, ότι αλλάζει η πολιτική του προέδρου, που αποκλείει το ενδεχόμενο να πατήσει το πόδι του Αμερικανός στρατιώτης στο έδαφος της Λιβύης “, τόνισε ο Κάρνεϊ.
 
Η Γαλλία θα στείλει περισσότερους από 10 στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ η Βρετανία καμιά δωδεκαριά αξιωματικούς του ειδικού πολέμου, που θα βοηθήσουν τους εξεγερμένους να οργανώσουν τη δράση τους αλλά και τις επικοινωνίες τους καλύτερα, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό , δεν θα εκπαιδεύσουν ούτε θα εξοπλίσουν τις δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται ενάντια στο στρατό του Καντάφι.
 

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας «βλέπει» στη Μιζράτα ο ΟΗΕ – Γαλλία και Ιταλία «συμβουλεύουν» τους αντάρτες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε