Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νεκροί και καταστροφές από πλημμύρες στην Αν.Ευρώπη

Η Ουγγαρία έχει βυθιστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Ουγγαρία έχει βυθιστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. ΦΩΤΟ REUTERS

Τέσσερις νεκρούς άφησαν στο πέρασμά τους οι πλημμύρες που έπληξαν Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, και ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους. 

Στη βόρεια Ουγγαρία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς οι πλημμύρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου απέκλεισαν χωριά και προκάλεσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της χώρας.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού δεν έχουμε δει τέτοιες πλημμύρες στις κοιλάδες των [ποταμών] Σαγιό και Χέρναντ από το 1974» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας διαχείρισης υδάτινων πόρων στη βόρεια Ουγγαρία.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, Μίσκολτς, στα βορειοανατολικά, ο δήμαρχος επέβαλε έκτακτους περιορισμούς στη χρήση του νερού και οι κάτοικοί της κατασκεύασαν αυτοσχέδια φράγματα με ξύλα, πέτρες και μπάζα.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε την Κυριακή στο Μίσκολτς από την κατάρρευση τοιχίου.

Στα βορειανατολικά της Τσεχίας μία 69χρονη είναι το πρώτο θύμα από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η γυναίκα πνίγηκε από την υπερχείλιση χειμάρρου κοντά στο σπίτι της.

Περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά στην περιοχή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι πτώσεις δέντρων και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές ηλεκτροδότησης.

Πλημμύρες έπληξαν επίσης την κεντρική Σλοβακία και περιοχές της νότιας Πολωνίας, όπου σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Ένας άνδρας πνίγηκε αργά το βράδυ της Κυριακής όταν έπεσε στο ποτάμι στην πόλη Κοζάροφ ενώ έκανε βόλτα με το γιο του, δήλωσε στο δίκτυο TVN 24 εκπρόσωπος της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κακοκαιρία με σφοδρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας έπληξε το προηγούμενο διήμερο και την Κροατία, αφήνοντας ζημιές στο πέρασμά της από πολλές περιοχές της χώρας.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κροατίας, κοντά στο Μπιέλοβαρ, ανεμοστρόβιλος ξήλωσε στέγες σπιτιών, ξερίζωσε κορμούς δένδρων και προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος.

Στην κροατική πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ, από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δένδρα και έπεσαν σε αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα, προκαλώντας ζημιές, ενώ έπεσαν και βιτρίνες καταστημάτων.

Στην πόλη Βούκοβαρ έπεσε ολόκληρη πρόσοψη πρόσφατα ανακαινισμένου οκταώροφου κτιρίου πάνω σε αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς, καθώς ήταν πέντε τα ξημερώματα και δεν κυκλοφορούσαν κάτοικοι της πόλης στο δρόμο.

Από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις γεωργικές καλλιέργειες πλημμύρισαν στο βόρειο τμήμα της χώρας στα σύνορα με την Ουγγαρία. Στην περιοχή αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας για προστασία από τις πλημμύρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε