Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νεκροί και τραυματίες στο “πεδίο μάχης” του Καΐρου

Νεκροί και τραυματίες στο “πεδίο μάχης” του Καΐρου

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Έξι νεκροί σε Πορτ Σάιντ και Κάιρο.

Διαδηλωτές έριξαν σήμερα βόμβες μολότοφ εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της πολιτικής του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι στο Πορτ Σάιντ υπέκυψαν σήμερα στα τραύματα που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ διαδηλωτές έριξαν τουλάχιστον 15 μολότοφ πάνω από τα τείχη στην περίμετρο του κτιρίου.

Νωρίτερα σποραδικές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών σε μια λεωφόρο που οδηγεί την πλατεία Ταχρίρ και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κάτω η Αδελφότητα», αναφερόμενοι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Εξάλλου η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρο, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και στο Πορτ Σάιντ, έπειτα από έκκληση του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το οποίο ζητεί να τερματιστεί το «μονοπώλιο» της εξουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», «Κάτω η κυριαρχία του Ανώτατου Ηγέτη», αναφερόμενοι στον Μόρσι, και «Φύγε, φύγε».

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ζακάζικ και αλ Μάχαλα, ενώ στο Σουέζ οι διαδηλωτές κουβαλούσαν φέρετρα για να θρηνήσουν όσους σκοτώθηκαν στα πρόσφατα βίαια επεισόδια. Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νύχτα κόλαση στην Αίγυπτο, δυο νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε