Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Νεκρός γάλλος όμηρος στο Μαλί από την Αλ Κάιντα

Νεκρός γάλλος όμηρος στο Μαλί από την Αλ Κάιντα

Η οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον γάλλο όμηρο Φιλίπ Βερντόν που είχε απαγάγει στο βόρειο Μαλί πριν από δύο χρόνια και ότι η ζωή των άλλων γάλλων ομήρων κινδυνεύει εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο Μαλί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ΑΝΙ.

Η τρομοκρατική οργάνωση απείλησε εκ νέου σήμερα να σκοτώσει τους γάλλους ομήρους που κρατεί και κάλεσε τις οικογένειές τους να “ασκήσουν πιέσεις” στη γαλλική κυβέρνηση για να σταματήσει την ένοπλη επέμβασή της στο Μαλί κατά των οργανώσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών.

“Όλοι οι άλλοι όμηροι είναι ζωντανοί, εκτός από τον κατάσκοπο Φιλίπ Βερντόν”, αναφέρει η AQMI σε ανακοίνωσή της η οποία κατά τα φαινόμενα απευθύνεται στο γαλλικό λαό. Την ανακοίνωσή αυτή επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ, το οποίο συχνά λαμβάνει ανακοινώσεις της οργάνωσης αυτής. “Ωστόσο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την επιβίωσή τους επ΄αόριστον εξαιτίας των επιθέσεων του στρατού σας στις βάσεις των μουτζαχεντίν”.

Το ΑΝΙ μετέδωσε στις 19 Μαρτίου ότι ένας εκπρόσωπος της AQMI είπε πως μαχητές της οργάνωσης αποκεφάλισαν στις 10 Μαρτίου τον Φιλίπ Βερντόν, ο οποίος είχε απαχθεί στο βόρειο Μαλί τον Νοέμβριο του 2011.

“Συμβουλεύουμε τις οικογένειες των ομήρων και τον γαλλικό λαό να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Ολάντ και στην κυβέρνησή του για να αποσύρουν το στρατό τους από το Μαλί”, προσθέτει η οργάνωση που καταγγέλλει την “άδικη κατοχή” της χώρας και απειλεί ότι θα “μετατρέψει όλη την Αφρική σε ένα βάλτο μέσα στον οποίο θα πνίγονται οι Γάλλοι”.

Δεκαπέντε Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Βερντόν, κρατούνται όμηροι στην Αφρική, εκ των οποίων επτά στο Σάχελ. Ο Βερντόν ήταν σε επιχειρηματικό ταξίδι, σύμφωνα με τους οικείους του, όταν απήχθη στο Μαλί.

Αν ο θάνατος του Βερντόν επιβεβαιωθεί από το Παρίσι, θα είναι ο πρώτος γάλλος όμηρος που εκτελείται μετά την έναρξη της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μαλί τον Ιανουάριο.

Παράλληλα σήμερα η υπουργός Γαλλοφωνίας Γιαμινά Μπενγκιγκί δήλωσε ότι το Παρίσι “άλλαξε δόγμα” στη διαχείριση ομηρειών πολιτών της, όταν ρωτήθηκε για τη διακοπή πληρωμής λύτρων στους απαγωγείς.

“Πρόκειται για αλλαγή δόγματος. Τίποτε δεν είναι απλό”, είπε υπογραμμίζοντας ότι “οι τρομοκράτες έχουν επίσης εξελιχθεί”.

“Έχουμε να κάνουμε ναρκομανείς εξτρεμιστές ισλαμιστές, με οργανώσεις που κινούνται συνεχώς, αυτόνομες, που δεν έχουν πάντα αρχηγό. Έχουμε να κάνουμε με νέες συμμορίες στους κεντρικούς δρόμους που αναπτύσσουν δράση υπό το πρόσχημα της θρησκείας. Η απελευθέρωση των ομήρων είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης”.

Την περασμένη εβδομάδα η σύζυγος ενός εκ των γάλλων ομήρων στο Σάχελ, του Ντανιέλ Λαρίμπ, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Monde ότι η Γαλλία αρνείται στο εξής να πληρώνει λύτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός στο Μαλί ο αρχηγός των ισλαμιστών

 

Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Μαλί

 

Σκοτώθηκε ανώτερο στέλχος της αλ Κάιντα στο Πακιστάν

 

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση του γαλλικού στρατού στο Μάλι

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε