Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νεκρός ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη!

Νεκρός ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη!

Η επίθεση με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη κόστισε τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και σε ακόμη τρεις υπαλλήλους.

Την είδηση είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον αλλά δεν είχε αποκαλύψει τις ταυτότητες των θυμάτων. Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, ανήμερα της συμπλήρωσης 11 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο πρεσβευτής επέβαινε στο αυτοκίνητό του ή βρισκόταν μέσα στο προξενείο της Λιβύης όταν σημειώθηκε η επίθεση. “Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις εργαζόμενοι στην πρεσβεία σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους”, είπε στο Reuters ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη.

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο του Αμερικανικού προξενείου το απόγευμα της Τρίτης και συγκρούστηκαν με το στρατό της Λιβύης, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να υπαναχωρήσουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων πυροβολισμών.

Ανταποκριτές του Reuters που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων ανέφεραν ότι είδαν ανθρώπους να κάνουν έφοδο στο κτίριο και να απομακρύνονται κρατώντας γραφεία, καρέκλες και πλυντήρια ρούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο διαμαρτυρόμενοι για την προβολή ταινίας, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από ισραηλο-αμερικανό, ο οποίο περιγράφει το Ισλάμ ως έναν καρκίνο.

Η ταινία με τίτλο “Innocence of Muslims” του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από Εβραίους Αμερικανούς και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της “είναι πολιτική ταινία και όχι θρησκευτική”.

Τόσο η επίθεση στη Βεγγάζη όσο κι εκείνη στην Αίγυπτο προκάλεσαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ και την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα έντονα την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την “ειδεχθή”, ενώ ζήτησε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
 
“Ζήτησα από τη κυβέρνησή μου να παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την υποστήριξη της ασφάλειας του προσωπικού μας στη Λιβύη και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές μας αποστολές σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει ο Ομάμα σε ανακοίνωσή του.
 
“Αν και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προσπάθειες να δυσφημιστούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων, πρέπει να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην παράλογη βία που κόστισε τη ζωή σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.
 
Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε πέρυσι ο Στίβενς στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη.
 
Στο μεταξύ το Παρίσι ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να “δράσουν” και να “συλλάβουν τους ενόχους” αυτής της επίθεσης.
 
“Καταδικάζουμε αυτές τις απολύτως αχαρακτήριστες πράξεις, επιθυμούμε να ζητήσουμε από τις λιβυκές αρχές να συλλάβουν τους ενόχους”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

“Νιώθω αποτροπιασμό από τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη και την Αίγυπτο και από τον θάνατο ενός Αμερικανού εργαζόμενου στο προξενείο στην Βεγγάζη”, αναφέρει ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.

“Είναι ντροπή που η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών μας αποστολών, αλλά να εκφράσει και συμπάθεια προς αυτούς που τις πραγματοποίησαν”, είπε.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάιρο: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την αμερικανική πρεσβεία με αφορμή μία ταινία

Αλ Κάιντα: Θα σας κάψουμε!

ΒΙΝΤΕΟ:Navy Seal, μιλά για την εκτέλεση Λάντεν και προκαλεί την οργή του Πενταγώνου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε