Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν – Στους δρόμους οι αμερικανοί πανηγυρίζουν!

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν – Στους δρόμους οι αμερικανοί πανηγυρίζουν!

– “Αποδόθηκε δικαιοσύνη” είπε ο αμερικανός πρόεδρος
– Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης έδωσε πακιστανική τηλεόραση
– Περιμένουν αντίποινα λέει το Στέιτ Ντιπάρντμεντ
– Η σορός του τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση
 

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλη μια φωτο που κυκλοφορουν τα πακιστανικά ΜΜΕ και δεν ειναι σίγουρο οτι ανηκει στον Μπιν Λαντεν

 “Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών”, δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

 Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.

 “Αποδόθηκε δικαιοσύνη”, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως δέκα χρόνια προσπαθειών δικαιώνονται, επισημαίνοντας ότι ο αμερικανικός λαός έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

Έδωσε εύσημα στον αμερικανικό στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για την μεγάλη αυτή επιτυχία.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να πει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τρεις ενήλικες εκτός του Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής επιδρομή στο Πακιστάν και πως ένας από αυτούς είναι γιος του μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Άλλος αξιωματούχος επισήμανε πως ο θάνατος του μπιν Λάντεν θέτει την αλ Κάιντα σε “φθίνουσα πορεία” και θα είναι δύσκολο να ανακάμψει.

 Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες “αντιαμερικανικές επιθέσεις” μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν.

“Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι έπειτα από χρόνια αναζήτησης για τον επικεφαλής της αλ Κάιντα από το τέλος του 2001 — οπότε εξαφανίστηκε στο Αφγανιστάν — ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, ενώ έχει βρεθεί και η σορός του.

 Η Ουάσινγκτον έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

    Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Μπιν Λάντεν, χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξουν την αυθεντικότητά τους.

Στους δρόμους οι Αμερικανοί

Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο Λευκό Οίκο για να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας “ΗΠΑ, ΗΠΑ” την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Κάτοκοι της Ουάσινγκτον συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά στο Λευκό Οίκο κρατώντας αμερικανικές σημαίες για να γιορτάσουν την ανακοίνωση του θανάτου του επικεφαλής της αλ Κάιντα, που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 3.000 ανθρώπων.

    “Δεν έχω αισθανθεί ποτέ έτσι”, δήλωσε ο Τζον Κέλι, φοιτητής 19 ετών. “Είναι κάτι που περιμέναμε εδώ και καιρό”.

    “Νιώθω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Πήρε πολύ καιρό, όμως τα καταφέραμε. Δεν πρόκειται παρά για δικαιοσύνη για τις οικογένειες που έχασαν συγγενείς τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου”, επεσήμανε από τη μεριά του ο Τζον Γκαρσία, ένας άλλος φοιτητής επίσης 19 ετών. “Δίνει ένα νόημα στην αποστολή μας στο Αφγανιστάν”, πρόσθεσε. Οπως επεσήμανε άλλωστε ήρθε μπροστά στο Λευκό Οίκο για να “πάρει μέρος σε μία ιστορική στιγμή”.

    “Είναι καταπληκτικό, τι χαρά για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα την 11η Σεπτεμβρίου”, δήλωσε η Άνα Χάουελ, καθηγήτρια 27 ετών.

REUTERS

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και στο Σημείο Μηδέν καθώς οι Νεοϋορκέζοι έσπευσαν στο σημείο για να γιορτάσουν το θάνατο του Μπιν Λάντεν.

  “Είναι μία γιορτή διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που μόλις κερδίσαμε”, δήλωσε ένας συνταξιούχος πυροσβέστης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. “Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα διότι γνωρίζουμε ότι όλοι οι αδερφοί μου που σκοτώθηκαν εδώ δεν σκοτώθηκαν μάταια”.

    “Δεν πίστευα ότι θα έρθει ποτέ αυτή η ημέρα”, επεσήμανε από τη μεριά του ο συνταξιούχος αστυνομικός Μπομπ Γκίμπσον καθώς το πλήθος γύρω του φώναζε “ΗΠΑ, ΗΠΑ”. “Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά αισθανόμαστε συμπόνια για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους”.

    Μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα μόλις έμαθαν τα νέα. “Οταν αποδίδεται δικαιοσύνη νιώθεις ανακούφιση, όμως φέρνει στην επιφάνεια και τις αναμνήσεις”, δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal η Τζέιν Πολιτσίνο , ο σύζυγος της οποίας σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.    

Το πλήθος τραγούδησε μία άσεμνη εκδοχή του αμερικανικού εθνικού ύμνου, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.

Αξιωματούχος της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Ενας αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια μίας “πολύ ευαίσθητης επιχείρησης”, χωρίς όμως να μπορέσει να δώσει αμέσως περισσότερες πληροφορίες.

“Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ISI που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τον τόπο ή τον τρόπο που σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα.

Οταν ρωτήθηκε για το αν η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών πήρε μέρος στην επιχείρηση δήλωσε: “Ηταν μία επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης όσον αφορά τις πληροφορίες”.

 Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Τα ξένα ΜΜΕ για τον θάνατο Μπιν Λάντεν:

Το αμερικανικό δίκτυο ABC χρησιμοποιεί ως τίτλο του την δήλωση Ομπάμα "Αποδόθηκε δικαιοσύνη".

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Η τελευταία εμφάνιση του Μπιν Λάντεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε