Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Ιράν – Αποκαλύφθηκε συνωμοσία για τη δολοφονία πρέσβη

Ο Σαουδάραβας πρέσβης
Ο Σαουδάραβας πρέσβης, Άμπντελ αλ Τζουμπέιρ

Διπλωματικό θρίλερ ή παιχνίδια… κατασκόπων; Η υπόθεση προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση παγκοσμίως. Και συγχρόνως νέα ένταση στις σχέσεις Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.

Στόχος του σχεδίου δολοφονίας φέρεται να ήταν ο Άμπντελ αλ Τζουμπέιρ, Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ και σύμβουλος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Η… συνωμοσία αποκαλύφθηκε από τις ΗΠΑ. Άγνωστο πως ακριβώς έφτασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως εκεί. Ανακοινώθηκε μόνο ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δυο Ιρακινούς, ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις, από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνονται τέσσερα ανώτερα στελέχη της ελίτ των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εκτός από τη δολοφονία του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, το σχέδιο προέβλεπε επιθέσεις κατά στόχων, συμφερόντων άλλων χωρών εντός των ΗΠΑ και σε άλλη χώρα. Μεταξύ τους φέρεται να είναι και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Η υπόθεση ήταν γνωστή στον Λευκό Οίκο από τον περασμένο Ιούνιο και ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δώσει από τότε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην έρευνα.

Φυσικά, πίσω από τη συνωμοσία, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκεται ένας από τους… «άξονες του κακού»: το Ιράν. Η Τεχεράνη φυσικά διαψεύδει τις κατηγορίες για εμπλοκή της στο σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για «προκατασκευασμένο σενάριο».

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ εξέφρασε την αγανάκτηση του και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πολιτικά κίνητρα. «Οι Ιρανοί επιθυμούν έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία”, επεσήμανε σε επιστολή που απηύθυνε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ο Μοχαμαντ Κχαζί, ο οποίος τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο γεγονός «δεν είναι μόνο ενάντια στο Ιράν αλλά και στη σταθερότητα στο Περσικό Κόλπο».

Την ίδια ώρα η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε τη φερόμενη ιρανική συνωμοσία «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών συμβάσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Σαουδάραβα διπλωμάτη, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως το σχέδιο -με ιρανική υποστήριξη-δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μπορεί να σημαίνει εντονότερο επιθετικό προσανατολισμό της ιρανικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική δραστηριότητα κατά διπλωματών ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε