Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέο φόρο για να καλύψει τις ζημιές επιβάλει η αυστραλιανή κυβέρνηση

REUTERS
REUTERS
Περικόπτει τις κρατικές δαπάνες και επιβάλει νέους φόρους για να καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.
Ασφαλιστικές εταιρίες και φορολογούμενοι είναι στην κορυφή της ατζέντας της Αυστραλής πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ αυτές τις μέρες, καθώς προσπαθεί να βρει τρόπους να μην εγκαταλείψει το στόχο περιορισμού του ελλείμματος της χώρας και την μετατροπή του προϋπολογισμού σε πλεονασματικό στη χρονική στιγμή που έχει δεσμευτεί, ενώ παράλληλα χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.
 
Άγγελος κακών ειδήσεων η κ. Γκίλαρντ η οποία απευθυνόμενη στους Αυστραλούς πολίτες προειδοποιεί ότι ενδέχεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο για να καλυφθούν τα έξοδα της ανασυγκρότησης των υποδομών που κατέστρεψαν οι πλημμύρες, ενώ την ίδια ώρα τονίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι τιμές των τροφίμων θα είναι υψηλότερες εξαιτίας – πάλι – των πλημμυρών.
 
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, είπε επίσης ότι θα υπάρξουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες.
 
Οι ασφαλιστικές εταιρίες που αρνούνται να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για τις ζημιές που υπέστησαν έχουν βρει απέναντί τους την κυβέρνηση οποία ζητά, αφενός μεν να είναι γενναιόδωρες προς τους πελάτες τους που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες και αφετέρου να αναμορφώσουν τα συμβόλαια ασφάλισης ώστε να συμπεριλαμβάνουν και τις πλημμύρες, διαφορετικά θα αναγκαστεί να επέμβει η κυβέρνηση.
 
Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αποφασίσει ότι οι πελάτες τους των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες στη Βρισβάνη και το γειτονικό Ίπσγουϊτς δεν θα αποζημιωθούν. Αντίθετα άλλοι που έχασαν τα σπίτια τους ή υπέστησαν υλικές ζημιές, από καταιγίδες δικαιούνται να αποζημιωθούν.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλιστών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές στη Βρισβάνη και το Ίπσγουϊτς προκλήθηκαν από πλημμύρες επομένως δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
 
Ο θησαυροφύλακας της κυβέρνησης της Κουινσλάνδης, Άντριου Φρέιζερ, προειδοποιεί τους ασφαλιστές ότι αν δεν συνεργαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι μ’ ένα κυβερνητικό ασφαλιστικό σχέδιο.
 
Το θέμα αυτό συζητήθηκε ευρέως στη συνάντηση που είχαν ο ομοσπονδιακός θησαυροφύλακας Γουέιν Σουάν, ο βοηθός του Μπιλ Σόρτεν και ο θησαυροφύλακας Κουινσλάνδης Άντριου Φρέιζερ με το Συμβούλιο Ασφαλιστών. O Mπιλ Σόρτεν είπε χαρακτηριστικά: “Η συμβουλή μου προς τους ασφαλιστές είναι να συμμορφωθούν, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στα συμβόλαια, διαφορετικά η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καλύψει το κενό. Το κοινό είναι αποφασισμένο να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα εδώ και τώρα”.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ασφαλιστικών εταιριών, 60% των σπιτιών και των καταστημάτων που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες της Κουινσλάνδης δεν καλύπτονται, πράγμα που σημαίνει ότι πάρα πολλοί αντιμετωπίζουν ολική οικονομική καταστροφή.
 
Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σοβαρές αντιρρήσεις αναφορικά με την επιβολή επιπρόσθετου φόρου, υποστηρίζοντας ότι άντ’ αυτού, θα πρέπει η κυβέρνηση να πουλήσει το Medibank Private και να αναβάλει το ευρυζωνικό ίντερνετ. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, δήλωσε συγκεκριμένα “ότι υπάρχει προηγούμενο επιβολής επιπρόσθετου φόρου από προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες όμως, να σημειωθεί, δεν… σκορπούσαν τα χρήματα των φορολογουμένων”.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής της Ν.Ν. Ουαλλίας Τόνι Γουίντσορ και ο γερουσιαστής της Ν. Αυστραλίας Νικ Ξενοφών, ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των επιχειρηματιών και συνδικάτων, ζητώντας από την πρωθυπουργό να αναιρέσει την υπόσχεση να φέρει τον προϋπολογισμό σε πλεόνασμα μέχρι το οικονομικό έτος 2012 – 2013.
 
Η κ. Γκίλαρντ εντούτοις αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι “μέχρι τότε η οικονομία θα είναι σε πάρα πολύ καλή τροχιά”.
 
Όσο για τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα του ευρυζωνικού, δήλωσε ότι “πρόκειται για επένδυση η οποία θα αποδειχτεί ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους φορολογούμενους”.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε