Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 16 νεκροί απο επιθέσεις αυτοκτονίας σε συνοικίες της Βαγδάτης.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, αρκετές από τις οποίες σημειώθηκαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο, έπληξε σήμερα το πρωί αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας και ιατρικών πηγών.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη σιιτική συνοικία Σούλα σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 32, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Η ένταση έχει αυξηθεί στο σημείο της επίθεσης, ενώ στην περιοχή ακούγονται πυρά από πυροβόλα όπλα. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, πρόκειται για συγγενείς των θυμάτων που συγκεντρώνονται στο σημείο κατά δεκάδες.

“Θα πυροβολούμε στον αέρα. Προειδοποιώ οποιονδήποτε μας εμποδίσει”, είπε ένας άνδρας που δήλωσε ότι έχασε δύο μέλη της οικογένειάς του.

Η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στον τόπο της επίθεσης, όπου τα τζάμια πολλών κτιρίων έσπασαν. Τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποιούν έρευνες στο σημείο αυτό ενώ ένα κίτρινο ταξί με καθίσματα γεμάτα αίματα μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας για τις ανάγκες της έρευνας.

Στους δημοσιογράφους δεν επετράπη να μιλήσουν στους κατοίκους της περιοχής ούτε να μεταβούν στο σημείο της έκρηξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο αθώους πολίτες”, ορισμένους από τους οποίους αποκαλεί “μάρτυρες”. “Οι περισσότεροι τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση”, αναφέρει χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη βομβιστικοί μηχανισμοί, μεταξύ τους ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, εξερράγησαν στη δυτική Βαγδάτη στις συνοικίες Γιαρμούκ, Γατζαλίγια, Ατζαμίγια και Ντόρα στο νότο, οι περισσότεροι μεταξύ 08:00 και 09:00 το πρωί.

Το δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην κατοικία ενός αξιωματούχου των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι στη συνοικία Γιαρμούκ σκοτώνοντας έναν περαστικό. Ο αξιωματούχος δεν επλήγη.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι χειρότερες στη Βαγδάτη μετά την 19η Απριλίου, όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 106 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα και τις συνοικίες της.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Τικρίτ του κεντρικού Ιράκ, με έναν άμαχο να χάνει τη ζωή του το πρωί από έκρηξη μαγνητικής βόμβας.

Επίσης στην πόλη Ράμπια, κοντά στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, ένας αστυνομικός “σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδα ενόπλων διακινητών που κυκλοφορούσε μεταξύ Ιράκ και Συρίας”, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η βία που μαστίζει το Ιράκ τα τελευταία χρόνια παραμένει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μόνο τον Απρίλιο 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Διαβάστε

Μακελειό στο Σιάτλ! – Σκότωσε τέσσερις και αυτοκτόνησε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε