Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέο μακελειό στη Νιγηρία με 24 νεκρούς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τουλάχιστον 24 φερόμενοι ως μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Νιγηριανούς στρατιώτες μετά από επίθεση εναντίον θέσεων του στρατού σε μια πόλη του βορρά.

Ο αντισυνταγματάρχης Σαγκίρ Μούσα δήλωσε ότι αντάρτες επιτέθηκαν σε θέσεις στρατού με ρουκέτες και αυτόματα όπλα αργά τη νύχτα της Δευτέρας στην Μαϊντουγκούρι, 850 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Νιγηρίας.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σπίτια πολιτών ως βάση για να εξαπολύσουν την επίθεση», είπε ο Μούσα, που όμως πρόσθεσε ότι δεν αναφέρθηκαν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε, κατά τον ίδιο.

Στην Μαϊντουγκούρι καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ένα κύμα βίας την ευθύνη για το οποίο οι αρχές επιρρίπτουν στην Μπόκο Χαράμ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που από το 2010 διεξάγει αντάρτικο εναντίον της κυβέρνησης και στόχων δυτικών συμφερόντων. Οι αρχές υπολογίζουν ότι πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια βίας και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλά ηγετικά της στελέχη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν στην διάρκεια επιχείρησης του στρατού εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή της Μαϊντουγκούρι. Τον περασμένο μήνα ο Αμπού Κάγκα, ένας εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ, είχε σκοτωθεί στην Μαϊντουγκούρι σε ανταλλαγή πυρών με κυβερνητικές δυνάμεις.

Ένοπλοι είχαν δολοφονήσει την Κυριακή 22 ανθρώπους στη βόρεια Νιγηρία, τους περισσότερους ενώ έβγαιναν από ένα μουσουλμανικό τέμενος σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

Η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους σε τμήματα της Νιγηρίας και κατηγορείται για εκατοντάδες βομβιστικές κι ένοπλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών των τελευταία δύο χρόνια. Θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας στη Νιγηρία, τη σημαντικότερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα της Αφρικής, και φέρεται ότι έχει συνδεθεί με άλλες ισλαμιστικές παρατάξεις στην περιφέρεια, όπως η πτέρυγα της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική. Πάντως, το επίκεντρο της δράσης της βρίσκεται μακριά από τις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις, στα νότια της χώρας.

Διαβάστε

Μακελειό στη Νιγηρία – 20 νεκροί από επίθεση ενόπλων

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε