Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέο μακελειό στη Συρία – Βίντεο ντοκουμέντο

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες απο τις επιχειρήσεις του στρατού σε δύο πόλεις τις τελευταίες ώρες.

Οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού για την καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέρχονται σε 57, όπως έγινε γνωστό από μια οργάνωση ακτιβιστών.

Μεταξύ αυτών είναι 38 άνθρωποι στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και άλλοι 13 στην κοιλάδα αλ-Χούλα, 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Χομς. Στις δύο αυτές περιοχές εισέβαλαν τα ξημερώματα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού, σύμφωνα με την Συριακή Συντονιστική Ένωση Επανάστασης.

“Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει ώρα με την ώρα”, είπε ο ακτιβιστής Σουχάιρ αλ-Ατάσι, ένα μέλος της ενωσης.

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη συνοικία Τζούρα όπου οι δυνάμεις του στρατού και της ασφάλειας άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες”, είπε ο πρόεδρος της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι.

Βίντεο που ανήρτησαν οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται από την πόλη. Ένας άλλος ακτιβιστής, που δεν έδωσε το όνομά του λέγοντας ότι φοβάται αντίποινα, υποστήριξε ότι περίπου 200 άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη νωρίς τα ξημερώματα σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με τους ακτιβιστές, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου οργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση τη νύχτα του Σαββάτου.

Πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία είπε ότι δεκάδες οικογένειες από τη Χομς και το Ντέιρ Εζόρ έχουν φτάσει στην περιοχή του Ουάντι Χάλεντ τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διεξαχθούν “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα στείλει την Τρίτη στη Δαμασκό τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου ο οποίος θα μεταφέρει “κρίσιμα” μηνύματα στις συριακές αρχές. “Δείξαμε μεγάλη υπομονή μέχρι τώρα, περιμένοντας να δούμε αν μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό, αν θα ακούσουν αυτά που έχουμε να πούμε”, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν. “Όμως η υπομονή μας εξαντλείται”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η σφαγή διαδηλωτών στη Συρία – Video μαρτυρίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε