Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο πιθανό λουτρό αίματος στη Συρία

REUTERS
Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ακροβολίστηκαν σε καίρια σημεία της πόλης Χομς, ενόψει των σημερινών κινητοποιήσεων.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, και εξοπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47, ακροβολίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε καίρια σημεία της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία, όπως δήλωσαν κάτοικοι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης.
 
Η πληροφορία αυτή εκτοξεύει την ανησυχία για ένα νέο πιθανό λουτρό αίματος, στην πόλη που αψήφησε την επιχείρηση καταστολής από το καθεστώς, μετά τη δολοφονία 21 αντικαθεστωτικών, που διαδήλωναν υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τις προηγούμενες ημέρες.
 
Οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Χομς, που πρωταγωνιστούν μαζί με τους πολίτες της πόλης Μπανίας, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην αντίσταση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, προετοιμάζονται να δεχθούν νέες βίαιες επιθέσεις από τους οπλοφόρους των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, γνωστούς ως ” αλ-σαμπίχα “.
 
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνονται σε άοπλες ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών της πόλης, όπως ανέφεραν μάρτυρες, που κατάφεραν να φθάσουν στην πόλη αφού χρειάστηκε να περάσουν από δύο σημεία ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας.
 
” Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, καθώς μια νέα κινητοποίηση έχει προγραμματισθεί για σήμερα “, ανέφερε κάτοικος, νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο κάτοικο της πόλης, που ειναι μέλος της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά μετά το θάνατο 21 διαδηλωτών από πυρά των αστυνομικών και των ” σαμπίχα ” την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη.
 
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εξωτερικό, προχωρώντας στην ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί 48 χρόνια. Εν τούτοις η πρωτοβουλία του δεν είχε την προσδοκώμενη αποδοχή καθώς ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της κρίσης έφθασε τους 200, ενώ ο νόμος κρύβει πολλές ασάφειες και παγίδες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε