Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέο ρεκόρ στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Νέο ρεκόρ στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ράλι ανόδου των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν καταγράφοντας νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο για όγδοο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, για να ανέλθουν στις 236 μονάδες σε ένα δείκτη που εισήγαγε ο FAO, φθάνοντας το Φεβρουάριο “στο ανώτερο επίπεδο τιμών από το 1990”, τη χρονιά που ο FAO εισήγαγε τη μέτρηση ανά μήνα των τιμών βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο FAO αναμένει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σιτηρών και ισορροπία της συνολικής ζήτησης το 2010/2011, ενώ προβλέπει αύξηση κατά 3% της παραγωγής σιτηρών το 2011.

Εκτός από τη ζάχαρη, οι τιμές σε όλα τα άλλα προϊόντα αυξήθηκαν το Φεβρουάριο “ειδικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά”.

Η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής που άρχισε το καλοκαίρι του 2010, εγείρει φόβους για πρόκληση ταραχών εξαιτίας της πείνας, όπως αυτές που ξέσπασαν το 2008 σε πολλές αφρικανικές χώρες αλλά και στην Αϊτή και τις Φιλιππίνες, μετά τη διατροφική κρίση και την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ στις τιμές των σιτηρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε